Billentyűzettel a Parkinson-kór felismeréséért

A számítógép-billentyűzet leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson-kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges – derült ki egy madridi kutatásból.
2015. 04. 18.

Madridban zajló kutatások során a számítógép billentyűzetét használták arra, hogy értékes információkat gyűjtsenek az emberek motorikus képességeiről, vagy adott esetben annak zavarairól. A kutatók egy olyan algoritmust alkottak, amellyel különbséget tudnak tenni egy éber, kipihent, illetve egy alvásmegvonásban szenvedő ember gépelési stílusa között.


A vizsgálat elsősorban arra irányult, hogy kiderítsék, a fáradtság milyen hatással van az agy, valamint az általa vezérelt kezek motorikus képességeire. A kutatás azonban sokkal komolyabb összefüggésekre is fény derített: a gombok leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges.


Az eljárás azért is különleges, mert mindehhez nincs szükség külön alkalmazás használatára, elég csupán egy úgynevezett plug-in telepítése, amely onnantól kezdve figyeli a gépelést. A szoftver nem rögzíti a beírt tartalmat, hanem azt figyeli, hogy a tesztalany egy-egy karakter leütésekor mennyi ideig tartja lenyomva a billentyűt, mielőtt újra elengedné azt. A kutatók már dolgoznak azon, hogy a mobilon való gépelés elemzése is megvalósulhasson, amelyhez viszont már szükség lesz egyedi alkalmazások fejlesztésére.


A módszer azért lehet rendkívül hasznos az orvostudomány számára, mert a gépelési minták folyamatos és extra beruházást nem igénylő megfigyelésével már a korai szakaszban megállapítható egy betegség jelenléte, mint amilyen például a Parkinson-kór.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése, a demencia (időskori elbutulás) megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás:
Billentyűzet, mint az orvostudomány új eszköze.
Anne Trafton: Diagnosis by keyboard. URL: https://newsoffice.mit.edu/2015/typing-patterns-diagnose-early-onset-parkinsons-0401

 

Kép: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A Parkinson-kór világnapja - április 11.
A kór névadója James Parkinson, aki 1908-ban írta le először a betegség tüneteit. Angol gyógyszerész és sebész volt, de geológusként, paleontológusként és politikai...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.