A Parkinson-kór világnapja - április 11.

A kór névadója James Parkinson, aki 1908-ban írta le először a betegség tüneteit. Angol gyógyszerész és sebész volt, de geológusként, paleontológusként és politikai aktivistaként is tevékenykedett.
2014. 04. 11.

Az 1817-es „Egy tanulmány a remegő bénulásról” című munkája tette James Parkinsont világhírűvé, amelyben elsőként írta le a „reszkető bénulást” („Paralysis agitans”), azt az állapotot, amelyet később Jean-Martin Charcot átnevezett Parkinson-kórnak.

 

A világon összesen kb. 6,3 millióan szenvednek ebben a betegségben. Hazánkban 18-20 000-en. Évente kb. 1 500-2 000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség lényege, az agyban található substantia nigrában található dopamintermelő idegsejtek károsodása/pusztulása. A tünetegyüttes kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik a magasabb életkor, az érintett családtag (örökletesség), a nem (férfiaknál gyakoribb), a különböző növényvédőszereknek és rágcsálóirtóknak való kitettség, illetve a szervezet csökkent ösztrogénszintje.

 

A Parkinson-kór főbb tünetei közé tartoznak a spontán, kifejező és akaratlagos mozgások lassultsága. A mozgások nem csak meglassulnak, hanem azok indítása és lefékezése is zavart szenved. A betegeknek jellegzetesen csoszogó, apró léptű a járásuk. Legsúlyosabb esetben bénulás nélküli mozgásképtelenség alakul ki. A második kardinális tünete a rigor (izomtónus-fokozódás). A betegre emellett jellemző a tremor (remegés), amelynek ismertetőjegye az, hogy mozgás során megszűnik. További tünetei lehetnek a tartási instabilitás és a túlmozgás.

 

A betegség nem gyógyítható, de szerencsés esetben, főleg ha viszonylag korai stádiumban ismerik fel, szinte tünetmentessé tehető.

 

Hasznos linkek:
http://www.parkinson.hu
http://www.parkinson-tarsasag.hu/hirek.aspx
http://www.fogomakezed.hu/
http://www.parkinsonsaction.org/news/cdc-lists-parkinsons-14th-leading-cause-death-america
http://www.ninds.nih.gov/disorders/parkinsons_disease/parkinsons_disease.htm
http://www.parkinson.org/

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a Preventissimo által vizsgált betegségek kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://prevencio.sote.hu

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
Az időskori memóriaromlás megelőzése és az étrend-kiegészítők
Bár az Alzheimer-kór egy különálló betegség, megelőzés szempontjából mégis együtt tárgyaljuk az egyéb eredetű, memóriaromlással, elbutulással járó kórképekkel....
Idősek világnapja - október 1.
Ma ünnepeljük szüleinket, nagyszüleinket. Egészségükért, vagyis az időskorban fellépő betegségek megelőzéséért sosem késő tenni. Kezdje már ma és segítse szüleit,...
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...