Érvek és ellenérvek a kávé mellett és ellen

A kávé népszerűségét mutatja, hogy a világon naponta 1,6 milliárd csésze fogy el belőle. A benne található koffein lényegében egy szociálisan elfogadott pszichoaktív drog számos egészségügyi hatással.
2014. 02. 27.

Az amerikai FDA (Food and Drug Administration) adatai szerint egy amerikai lakos átlagosan 2-4 csésze kávét iszik meg naponta, ami 300 mg koffeinbevitelnek felel meg. Ez az átlagos, mérsékeltnek számító érték, amelynek számos tanulmány szerint pozitív egészségügyi vonatkozásai vannak, azonban számos, épp ennek ellenkezőjét állító tanulmány is napvilágot látott. A következőkben a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi vonatkozásait soroljuk fel, röviden.
 

Természetes élénkítőszer


A kávé fő összetevője a központi idegrendszert stimuláló koffein, amely többek között a kávébabban, tealevelekben, kakaóbabban, illetve a kóladióban is megtalálható. Elterjedtsége és elfogadottsága miatt sokan elfelejtik, hogy a koffein valójában egy a szociálisan elfogadott pszichoaktív drog, amely átlépi a vér-agygátat és stimulálja a központi idegrendszert. Ez rémisztően hathat, bár éppen ebben rejlik hatékonysága, mivel csökkenti a fáradtságérzetet és fokozhatja a koncentrálóképességet. Hatása az elfogyasztását követő nagyjából 15. perctől kezdődik, és akár 6 órán át is tart. A kávén kívül még sok más termék is tartalmaz koffeint, többek között a teák, néhány üdítőital, energiaitalok és gyógyszerek (nátha és allergia elleni készítmények, fájdalomcsillapítók).


A lehetséges pozitív hatásai

 

Egyes adatok szerint napi 3 csésze kávé fogyasztása 50%-al csökkentheti a májrák, egy másik tanulmány szerint napi 4 csésze kávé ugyanennyivel csökkenti a torok- és szájrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztásnak az agyra is lehet pozitív hatása, a Harvard School of Public Health kutatói szerint napi 2-4 csésze kávé csökkenti az öngyilkossági hajlamot, és pozitívan befolyásolhatja a hosszú távú memóriát. Más kutatások alapján a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a szív-érrendszeri betegségek vagy stroke kialakulásának kockázatát.

 

A koffeinfogyasztás negatív hatásai

 

A koffeinfogyasztásnak is megvannak a negatívumai, főleg ha az elfogyasztott mennyiség nagy. A Mayo Clinic vizsgálata szerint napi 500-600 mg koffein (kb. 5-6 csésze eszpresszó) már álmatlanságot, idegességet, érzékenységet, gyomorpanaszokat, gyors szívverést, vagy akár izomrángást is okozhat. Korábbi tanulmányok azonban ennél kisebb mennyiségnél is felfedeztek káros hatásokat. A várandós nő napi 300 mg-os koffeinfogyasztása növelheti annak esélyét, hogy a gyermeke alacsony súllyal születik, bár más vizsgálatok éppen cáfolják ezt. Készült már kutatási beszámoló arról is, hogy napi 4 csésze kávé elfogyasztása megnövelheti a korai elhalálozás esélyét.

 

A koffein hatása egyénfüggő

 

A koffein minden személyre másképp hat, ez megmagyarázza, hogy miért hallunk annyi érvelést mind a pozitív, mind a negatív hatásai mellett. A koffeinre adott reakciót a genetikai meghatározottság és az életmód befolyásolja. Szervezeten belüli lebomlásának üteme is egyénenként változik, és számos egyéb tényező is befolyásolja, ezek egyike a dohányzás. A dohányzók kétszer olyan gyorsan képesek lebontani a koffeint, mint a nem-dohányzók.
Fiatalok, várandós nők és a májbetegek esetében a koffein lassabban bomlik le, ami növeli a mérgezés kockázatát.

 

Gyermekek és kamaszok koffeinfogyasztása

 

A gyermekgyógyászok többsége szerint a gyermek- és fiatalkorúaknak a lehető legkevesebb koffeint kellene fogyasztaniuk, hiszen nem ismert, hogy a koffein milyen hatást gyakorol a fejlődő agyra. Álmatlanságot okozó hatása miatt egészen bizonyosan befolyásolja a tanulási képességet (mivel az alvásmegvonás csökkenti a kognitív képességeket). Az FDA hasonlóképpen aggasztónak találja a koffein fiatalokra gyakorolt lehetséges hatásait, és ezért bejelentették, hogy kivizsgálják a felhasználás biztonságosságát, hiszen több kutatás szerint is a magas koffeinbevitel nem csupán a fiataloknál, de a várandós nőknél, a szívbetegeknél, vagy a szorongásban szenvedőknél is nem kívánt mellékhatásokkal járhat.


Szerencsére többségünk mértékkel fogyaszt koffeint mellékhatások nélkül, így az egészséges felnőtteknek nem szükséges aggódniuk. Ám soha ne felejtsük el, hogy ez egy pszichoaktív anyag, amely túlzott fogyasztás esetén a (hamar kialakuló) függőség mellett akár betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, vagy súlyosbíthatja a meglévő panaszokat.

 

Forrás: 123rf.com


Amennyiben a téma bővebben is érdekli, olvassa el a témában írt cikkünket a Tudástárban itt.

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a jelenlegi kávéfogyasztása hogyan hat egészségi állapotára, töltse ki Kérdőívünket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: Steven E. Meredith, Laura M. Juliano et al.: Caffeine Use Disorder: A Comprehensive Review and Research Agenda. Journal of Caffeine Research, August 31., 2013. 

Kapcsolódó cikkek
A kávé egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhat az illatával, ha nem is fogyasztja vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen...
A fekete és zöld tea közötti különbségek
A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
A tea egészségre gyakorolt hatásai
Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Várandósság, szoptatás
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya speciális tápanyagszükséglettel rendelkezik, így különös figyelmet kell fordítania táplálkozására. Életmódja...
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A stresszből...
Folyadékpótlás
A szervezet folyadékegyensúlya igen kényes dolog. Nagyon fontos odafigyelnünk a testmozgás előtti, közbeni és utáni folyadékpótlásra.
Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi...
A legtöbben nem ivóvízhez, hanem ásványvízhez nyúlnak, mikor vizet szeretnének inni. Az éttermekben, kávézókban is ásványvizet szolgálnak fel víz gyanánt, így fontos,...