Hazánkban évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt

Óránként egy halálesetért felelős a betegség. A megelőzés mellett a tünetek felismerése és a mielőbbi orvosi segítség kérése is életeket menthet.
2016. 09. 19.

Ma már tízezer alatt van azoknak a száma, akik belehalnak a stroke-ba, ami jelentős csökkenés 1980-hoz képest, amikor évente mintegy 24 ezren haltak meg ebben a betegségben. – mondta el Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Ennek oka az, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a kockázati tényezőket:

  • elsősorban a magas vérnyomást,
  • a cukorbetegséget,
  • a szívritmuszavart,
  • és a magatartásbeli tényezők között a dohányzást.

Nem csak az idősebbek vannak kitéve a stroke veszélyének.

Magyarországon az esetek több mint 10%-a 50 éves kor alatt, több mint 27%-a munkaképes korban jelentkezik. Emiatt kiemelten fontos a stroke-ra utaló jelek ismerete.

A stroke három fő tünete:

  1. az egyik oldali végtag meggyengülése,
  2. a száj félrehúzódása
  3. és a beszéd elakadása.

Ezen tünetek esetén fontos, hogy Ön vagy a környezetéből egy erre kijelölt személy (nem célszerű „valakitől” segítséget kérni, nevezze nevén vagy mutasson rá egyértelműen arra, akit erre megkér) azonnal értesítse az Országos Mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kérjen.

A megelőzést sosem lehet elég korán kezdeni

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján (idén – 2016-ban- szeptember 25-én), a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.


A szervezők az idén elsősorban a mozgás egészségmegőrző szerepére kívánják felhívni a figyelmet, erősítve azt a hitvallást, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A kampányüzenet elsősorban a gyermekeket és a nőket célozza meg. Ettől függetlenül a család minden tagjának aktívan tennie kell szívük egészségének megőrzése érdekében.


Az eseményről további részleteket itt talál: http://www.szivunk-napja.hu/

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: Óránként egy halálesetért a stroke felelős

Fotó: shutterstock.com

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

Kapcsolódó cikkek
2015 a stroke megelőzésének éve
Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye...
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg...
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
Ne késlekedjen! Élje túl a szívinfarktust!
Javítsd reakcióidődet! Ezzel a szlogennel indította útjára a Magyar Kardiológusok Társasága társadalmi célú kampányát.
3,5 millió ember él magas vérnyomással
Ma Magyarországon 3,5 millió ember küzd magas vérnyomással, akik közül csak kevesen ismerik a kockázatokat, valószínűleg ezért is eredménytelen gyakran a kezelés.