Hogyan függ össze a számítógép-használat és a gyógyítás hatékonysága?

Számos lehetőség rejlik abban, ha mielőtt orvoshoz megy, előre kitölti a kérdőíveinket, és már felkészülten, azzal jelenik meg orvosánál. Ezzel elősegítve a hatékonyabb időtöltést a konzultáció során.
2016. 01. 25.

A számítógép használata az orvossal való találkozáskor

Amennyiben az anamnézis-felvétel, a vizsgálat dokumentálása a beteggel való találkozással egy időben történik, az akár ronthatja is a betegellátás minőségét. Legalábbis ez derült ki a JAMA Internal Medicine tanulmányából, amely arra is kitér, hogy milyen módon érhetjük el a legtöbb előnyt a számítógép-használatból az egészségügyi konzultáció során.


Az orvos–beteg kapcsolatot érintő legutóbbi technológiai újítás a vizsgálati helyiségben alkalmazott számítógép, ami biztonságosabb és hatékonyabb betegellátást tehet lehetővé, azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ronthatja is a betegellátás biztonságosságát, valamint a beteg és az orvosa közötti kommunikációt, kapcsolatot.

 

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmányukban Neda Ratanawongsa és munkatársai kimutatták: az elektronikus egészségügyi feljegyzések készítése következtében gyakran romlik a beteg és orvosa közötti kommunikáció, és a beteg elégedettsége is csökken (Association Between Clinician Computer Use and Communication With Patients in Safety-Net Clinics). A tanulmányhoz írt kommentárjában Richard Frankel, az Indiana University School of Medicine professzora kifejti, milyen módszerekkel lehet elkerülni a kommunikáció romlását a betegvizsgálat közbeni számítógép-használat esetén, és növelni a betegek elégedettségét.

 

Mit jelent a POISED?

Mint Frankel írja, a betegvizsgálat közbeni számítógép-használat esetén léteznek olyan betegcentrikus jó gyakorlatok, amelyek gyakorlati alkalmazása nem rontja, hanem egyenesen segíti az orvos–beteg-kapcsolatot. A tanácsok összefoglalásaként alkotott POISED betűszóval leírt ajánlások a következők:


Prepare – Orient – Information gathering – Share – Educate – Debrief, azaz: készülj, orientálódj, gyűjts információt, oszd meg a beteggel, oktasd a beteget és győződj meg róla, hogy megértette.

A készülődést a beteg is elősegítheti, ha kitölti a Preventissimo.hu kérdőíveinek egyikét, vagy akár az összest, és még a személyes találkozás előtt közvetlenül átküldi az eredményeit az orvosa vagy más egészségügyi szakember e-mail címére.


A betegoktatásban is szerepe lehet Preventissimónak, hiszen a közel 300, érthető, szakmailag hiteles cikk, kellő segítség, támogatás lehet a beteg számára a gyógyulásban, akár megelőzésben.

 

Mint Richard Frankel nyomatékosítja, a beteg–orvos-találkozás közbeni hatékony számítógép-használat nem igényel extra időbefektetést, sőt megfelelő alkalmazás esetén egyenes időt spórol az orvosnak. Mivel az orvoslás alapvetően az emberi találkozások és kommunikáció során tud kibontakozni, az ebben segítségként használható számítógépeket úgy kell beépíteni a gyakorlatba, hogy közben ne romoljon az orvos-beteg kapcsolat. 

 

Orvosoknak, egészségügyi szakdolgozóknak is javasoljuk, hogy töltessék ki betegeikkel a konzultáció előtt a Preventissimo egy-egy kérdőívét. Ha betegként érkezik a vizsgálatra, szűrésre, akkor is érdemes kitölteni a kérdőíveiket, és orvosának vagy éppen dietetikusának, pszichológusának, gyógytornászának e-mailben átküldenie az Eredmények táblázatot vagy kinyomtatva elvinnie azt személyes konzultációra.

 

Olvassa el korábbi hírünket is arról, hogyan segíthetik az internetalapú kérdőívek az orvosok munkáját!


Töltse ki kérdőíveinket és kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: 123rf.com


Forrás: Ratanawongsa N, Barton JL, Lyles CR, Wu M, Yelin EH, Martinez D, Schillinger D.: Association Between Clinician Computer Use and Communication With Patients in Safety-Net Clinics. JAMA Intern Med. 2016 Jan 1;176(1):125-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.6186. 

Kapcsolódó cikkek
Az internetalapú kérdőívek segíthetik az orvosok...
Egy tanulmány szerint a számítógépes rendszerek az orvosoknál hatékonyabban gyűjtik az információt a betegek tüneteivel kapcsolatban, mint az emberek. De nem helyettesítik...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Az időskori depresszió leküzdésében is segíthet...
Ma már egyre több idős, nyugdíjas ember használja az internetet kommunikációra (levélírásra, fórumozásra). Jól teszik, mivel ez az időskori depresszió és elmagányosodás...
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka...
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata...
Okostelefonnal és tablettel az egészségemért?
2014. végén országos reprezentatív kutatást végeztek a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket?