Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás, vagyis a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint az egész világon mintegy 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legnagyobb a megbetegedési ráta, a legkisebb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban.
A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kockázati tényezők közé az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség tartozik.
A Rush Egyetem kutatói által végzett és az Alzheimer's & Dementia című folyóirat márciusi számában közzétett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló úgynevezett DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték és alkalmazták. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű ajánlás 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget tartalmaz. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A kockázatot fokozó, vagyis tiltott élelmiszerek közé pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a bő zsírban sültek és a gyorséttermi fogások kerültek.
A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. A tudósok azt figyelték meg, hogy azoknál a részt vevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a kockázat azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal kisebb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.
"Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek" - mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.
Kövessen bennünket a közösségi hálón is!
Forrás:
Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata.
Martha Clare Morris, Christy C. Tangney, Yamin Wang, Lisa L. Barnes, David Bennett, Neelum Aggarwal: Mind Diet Score More Predictive Than Dash Or Mediterranean Diet Scores. Alzheimer. Alzheimer's & Dementia, July 2014, Volume 10, Issue 4, Supplement, 166 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jalz.2014.04.164
Christopher Wanjek: 'MIND' Your Diet, and Protect Against Alzheimer's.