Nemzetközi férfinap - november 19.

A Nemzetközi Férfinap célja többek között, hogy felhívja a figyelmet a fiúk és férfiak egészségvédelmére, javítsa a nemek közötti kapcsolatot, előtérbe helyezze a nemek közötti egyenlőséget.
2013. 10. 19.

A nemzetközi férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy támogatottságot kapott a férfiaktól világszerte. Az Amerikai Egyesült Államok, Európa, Afrika, Ázsia és a Karibi térség elsőként csatlakozott a programhoz. Hazánkban 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket.


A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségének megőrzésére felhívja a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy jóalkalom arra is, hogy a férfiak ellen szóló diszkriminációt nagy figyelem közepette is elítéljék és hangsúlyozzák az elért eredményeiket: a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyermekek felé irányuló törődésben, valamint elismerjék a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.


A férfiak minden nap áldozatot vállalnak a munkahelyükön, ezen kívül, mint férj és apa helyt állnak családjukban. Törődnek és odafigyelnek a barátaikra, részt vállalnak szűkebb közösségük és nemzetüket terhelő gondokból. A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy a világ minden pontján elismerjük és ünnepeljük a hozzánk közel állóférfiakat. Ennek a napnak az évenkénti megtartása jó lehetőség arra, hogy elismerjük a férfiak érdemeit és odafigyeljünk rájuk. Világszerte a nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki:

  • Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, amelyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.
  • Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.
  • Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.
  • Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt elsősorban ne a filmsztárokra és a sportolókra gondoljunk. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

A szervezők felhívása, hogy csatlakozzon hozzájuk november 19-én. Ünnepelje velük együtt a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a családjainkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és a nemzetükért küzdenek szerte a világban.

 

Ha szeretné tudni, vajon az Ön jelenlegi életmódja hogyan hat az egészségi állapotára és egyes (nemekhez köthető és attól független) betegségek kockázatára, töltse ki Kérdőíveinket, majd értékelje válaszait az Eredmények menü alatt, és kövesse személyre szóló tanácsainkat az Egészségtervben.


Forrás: http://www.internationalmensday.com/

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A prosztatarák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy a prosztatarák áldozatai legyünk. Itt beszélünk a prostata specifikus antigén szűrővizsgálat,...
A prosztatarák tünetei, a diagnózis felállítása
Ez a cikk a prosztatarák klinikai tüneteit foglalja össze. A prosztatarák alattomos betegség, az életminőséget nagyban befolyásoló eltéréseket csak előrehaladott stádiumban...
A prosztatarák jellemzői, típusai
A korai és késői stádiumú prosztatarák legfontosabb statisztikai adatait, a betegség különböző típusait, kialakulásának stádiumait foglaltuk össze. Itt szólunk a prosztatarákot...
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati...
A prosztatarák kezelése
A prosztatarák kezelésében fontos aktív követés („watchful waiting”), illetve a hormonkezelés, valamint a sebészi megoldások, a kemoterápia és a sugárterápia szerepét...
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A stresszből...