Összefüggés a túl sok fehérje és a rákkockázat között

Eddig a túlzott (állati) fehérjefogyasztás csak a vesék és ízületek károsodásával összefüggésben került említésre szakmai körökben, azonban egy újabb vizsgálat szerint a rákkockázat is ide tartozik.
2014. 03. 07.

A Cell Metabolism című szaklapban frissen megjelent tanulmány eredményei szerint, ha a kevés állati eredetű fehérjét fogyasztó középkorúakhoz hasonlították a hasonló korú, sok húst és tejterméket evő személyeket, azt találták, hogy az utóbbiaknál négyszer nagyobb a rák kockázata.


Nemcsak a rák, de az idő előtti halál kockázata is megnőtt azoknál a középkorúaknál, akik nagy állatifehérje-tartalmú étrenden éltek: 75%-kal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen ok következtében, mint a kevés állati eredetű élelmet fogyasztó, hasonló korúak. A cukorbetegség okozta halál esélye is többszöröse volt az első csoportban, mint a másodikban.


A vizsgálat fontosságát jellemzi, hogy ezt megelőzően sosem mutattak még ki egyértelmű összefüggést a nagy állatifehérje-tartalmú étrend és a halálozás kockázata között. Az említett kutatás azonban a felnőttkort nem egyetlen szakasznak tekintette, mint a korábbi vizsgálatok, hanem azt vette alapul, hogyan változik a szervezet az évek múlásával.


Azt az eredményt kapták, hogy ami az egyik életkorban jó, az akár káros is lehet más időszakban. A fehérje befolyásolja az IGF-1 (insulin-like growth factor-1) növekedési hormont, amely a szervezet fejlődésében játszik szerepet, azonban összefüggésbe hozták a rákkockázattal is.
Az IGF-1 szintje drámaian zuhan 65 éves kor után, ez pedig gyengeséghez és izomveszteséghez vezet. A tanulmány kimutatta, hogy a középkorúaknál igen ártalmas a sok állati fehérje (ide tartoznak a húsok, húskészítmények, belsőségek, a halak, a tojás, a tej és a tejtermékek), 65 év felett azonban védő szerepe van: azokat az időseket, akik fehérjegazdag étrenden éltek, kevésbé sújtották a betegségek.


Eileen Crimmins, a tanulmány egyik szerzője, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) gerontológusa elmondta: a középkorúaknak a rák és a korai halálozás megelőzésére hasznos a kevés állati fehérjét tartalmazó étrend, amelynek szerepe van az IGF-1 hormon és talán az inzulin szintjét szabályozó folyamatban, viszont idősebb korban éppen a sok állati fehérje óv meg a legyengüléstől.


A növényi, például a hüvelyesekből (bab, lencse, szója) származó fehérjének nincs rákkeltő hatása, ugyanakkor a szénhidrát- és a zsírbevitel korlátozása nincs hatással a rák és az idő előtti halál kockázatára, tehát a fő „bűnös” az állati fehérje - derült ki a tanulmányból.


A kutatás adatai alapján a középkorúaknak naponta testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjét, azaz egy 60 kilogrammos személynek napi 45-50 gramm, lehetőség szerint növényi eredetű fehérjét kellene fogyasztania – magyarázta Valter Longo, a kutatás vezetője, az USC gerontológusa. Hozzátesszük, ez a szám megegyezik a hazai dietetikai javaslattal is, amely naponta szintén 0,8 g/ttkg fehérjét ajánl egy egészséges felnőttnek (átlagos fizikai aktivitás mellett).


A nagy fehérjetartalmú étrendet a kutatók úgy határozták meg, hogy a napi energiabevitel legalább 20%-át (állati vagy növényi eredetű) fehérje biztosítja. Közepes fehérjetartalmúnak tekintették az étrendet, ha ez az érték 19-10% közé esik, 10% alatt pedig alacsony fehérjetartalmúnak. 


A kutatás 6318, 50 év feletti részt vevőjét úgy választották ki, hogy etnikuma, egészégi állapota és iskolázottsága alapján reprezentálják az amerikai népességet. Energiabevitelüknek átlagosan 16%-át tette ki a fehérje


A vizsgálat részt vevői közül azoknál, akik közepes mennyiségű fehérjét fogyasztottak, még mindig háromszor akkora volt a rák kockázata, mint a kevés fehérjén élőknél. A fehérjebevitel közepesről alacsonyra váltása 21%-kal csökkentette az idő előtti halál esélyét.


Ugyan a vizsgálat számos kérdést felvet, s nem mindegyikre kapunk belőle választ, érdemes elgondolkodni a saját étrendünk összetételén, és megfigyelnünk, vajon a korunknak, egészségi állapotunknak, fizikai aktivitásunknak megfelelően állítjuk-e össze, s nem eszünk-e éppenséggel ehhez képest túl sok állati fehérjét.

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a jelenlegi étrendje, életmódja hogyan hat egészségi állapotára és az egyes rákbetegségek kialakulásának valószínűségére, töltse ki Kérdőíveinket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás:

http://download.cell.com/cell-metabolism/pdf/PIIS155041311400062X.pdf?intermediate=true
Bővebben a témáról:

http://examine.com/blog/high-protein-diets-linked-to-cancer-should-you-be-concerned/
Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati...
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül...
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük...
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel...
A húsok, húskészítmények, halak, tojás szerepe...
A húsok, a húskészítmények, a halak és a tojás mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek...
A fehérjék szerepe a táplálkozásban
Az energiát adót tápanyagaink közé tartozó fehérjéket a szervezet építőköveinek is nevezzük, mivel biztosítják a test építéséhez szükséges anyagokat, emellett szerepet...