A fitonutrienseket tartalmazó növényi táplálékok fogyasztása hozzájárul többek között a keringési, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és enyhítéséhez. Ilyen például a karotin- és likopinforrásnak számító sárgarépa. Kóstolják meg az alábbi ízletes saláta formájában!
Hozzávalók 1 adaghoz:
- alma 100 g
- sárgarépa 100 g
- lenmagolaj 10 ml (1 evőkanál)
- fokhagyma 0,5 gerezd
- bazsalikom, szárított vagy friss 1 csipet
- oregánó, szárított 1 csipet
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott almát és a megmosott, meghámozott sárgarépát reszeljük finomra, majd adjuk hozzá a fűszerekkel ízesített olajat és alaposan keverjük át.
Tápérték-információ 1 személyre:
- Energia: 158 kcal
- Fehérje: 1,6 g
- Szénhidrát: 15,4 g
- Zsír: 9,6 g
- Élelmi rost: 5,8 g
- Koleszterin: 0 mg