Csőben sült brokkoli

A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában, valamint a véralvadásban is. Az alábbi recept kiváló forrása a kalciumnak, próbálják ki otthon!
Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit Lektor: Dr. Palik Éva 2014-07-25

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • brokkoli 250 g
  • tej, 1,5%-os 100 ml
  • tejföl, 12%-os 30 ml (kb. 1 nagyobb evőkanál)
  • zsemlemorzsa 20 g
  • sovány sajt 15 g
  • margarin, 60%-os 10 g
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • tojás 0,25 darab
  • Graham-liszt 1 közepes evőkanál
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • őrölt feketebors néhány csipet
  • só 1 csipet
  • őrölt szerecsendió 1 késhegynyi

Elkészítés:

A megmosott, rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elterítjük egy olajjal kikent, morzsával megszórt tepsiben.

Besamel mártást készítünk. Ehhez a margarint felolvasztjuk, óvatosan beletesszük a lisztet és habzásig hevítjük. Ezután habverővel vagy fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, és közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve az őrölt szerecsendióval, őrölt borssal és kevés sóval fűszerezzük, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, valamint a tojásfehérje felvert habját. Ezzel a mártással leöntjük a brokkolit, tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített közepesen meleg sütőben sütjük, míg szép piros nem lesz.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 424 kcal
  • Fehérje: 21 g
  • Szénhidrát: 34 g
  • Zsír: 22 g
  • Élelmi rost: 8,8 g
  • Koleszterin: 82 mg
  • Kalcium: 511 mg