12 tanács a rák megelőzéséért

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a közelmúltban adta ki az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített 4.kiadását. 12 tanácsban foglalták össze, hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.
2015. 04. 13.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rák megelőzésére szakosodott intézménye. Az Európai Rákellenes Kódexet az Európai Unió egyetértésével és támogatásával publikálták. A rák kialakulásának kockázatát csökkentő listát a tudomány mai állásának megfelelően állították össze.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Rákellenes Naphoz (április 10.) kapcsolódva ez alkalommal közösen teszi közzé az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illeszkedő változatát, a rákmegelőzés 12 pontját.

 

A tanácsok a napjainkra jellemző életmóddal együtt járó kockázati tényezők kiküszöbölésére hívják fel a figyelmet, valamint az egyes rákos megbetegedések korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítanak. Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsok megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatok pozitív hatása pedig ennél korábban is jelentkezhet.


A rákmegelőzés 12 pontja:

 1.  Ne dohányozzon!
 2. Otthonát, munkahelyét tegye „dohányzásmentes övezetté"!
 3. Óvakodjon az elhízástól!
 4. Iktasd be napirendjébe a szabadidős mozgást!
 5. Egyen minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodjon a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
 6. Tartson mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
 7. Kerülje a túlzott napozást, a leégést és a szoláriumot!
 8. Tartsa be a munkavédelmi szabályokat! Ismerje és kerülje a rákot okozó anyagokat!
 9. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
 10. Igényelje 7. osztályos leánygyermeke számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
 11. Fogadja el a meghívást, és vegyen részt a szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak a prosztatájuk egészségére!
 12. 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

 

A tanácsok megfogadásával a rákbetegségek harmada megelőzhető, a már kialakult megbetegedések felében teljes gyógyulás érhető el!

 

Töltse ki Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, étrendje és a szüleitől, nagyszüleitől öröklött hajlamai milyen kockázattal jár a prosztata-, emlő-, tüdő-, vastag- és végbéldaganat kialakulására! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: Magyar Rákellenes Liga, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala
Fotó: shutterstock.com 

Kapcsolódó cikkek
Nemzeti rákellenes nap - április 10.
A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére Dollinger Gyula orvos születésnapján, minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot.
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati...
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül...
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük...
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel...