A D-vitamin hiánya a magyar felnőttek 94%-át érinti

A súlyos D-vitamin-hiány a súlyos és krónikus betegeknél a halálozás kockázatát 50%-kal növeli – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója.
2015. 01. 28.

A D-vitamin hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő. Magyarországon a felnőttek 94%-a D-vitamin-hiányos, 21%-uk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyermekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5%-uké igen súlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban – állítja dr. Szabó András.

 

A D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít – mondja az igazgató -, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. A D-vitamin-hiányosok számának növekedésével egyenes arányban növekszik az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is: a cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok, stb.

 

2014-ben olyan nemzetközi összesítő elemzések készültek, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50%-kal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14%. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved.

 

A szív-ér rendszeri betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.

 

Dr. Szabó András szerint elengedhetetlen lenne minden - például daganatos vagy szív-ér rendszeri betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

 

Dr. Szabó sajnálatosnak nevezte, hogy ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba. 2006 óta érvényben van az a szakmai irányelv, miszerint a vesebetegek D-vitamin szintjét normalizálni kell. Ennek ellenére egy 2013-ban végzett felmérés szerint a magyar vesebetegek 3%-a kapott D-vitamint. Szerinte erre fel kell hívni az orvosok figyelmét, és a betegeket is tájékoztatni kell. Azt tanácsolja, hogy háziorvosukkal beszéljék meg ezt a lehetőséget, írassanak fel receptre D-vitamint. Ez azért is tanácsos, mert több készítményt is lehet recept nélkül kapni, de az adagolást érdemes orvossal megbeszélni.

 

Utóbbi a túladagolás elkerülése miatt is szükséges egyeztetni, ugyanakkor – mint minden étrend-kiegészítő esetében – fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy semmilyen vitamin vagy más készítmény szedése nem helyettesíti (csak kiegészíti) a vegyes, változatos étrendet és a kiegyensúlyozott életmódot (a szerkesztők kiegészítése).

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár az egyes daganatos, szív-ér rendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok

Fotó: pixabay.com

Kapcsolódó cikkek
A D-vitamin újabb lehetséges védőhatásáról
Idősebb emberekben a D-vitaminhiány összefügghet a demencia és az Alzheimer-kór kockázatával. A vizsgálatot egy nemzetközi kutatócsoport végezte.
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
Az étrend-kiegészítők szerepe magas vérnyomás...
A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokszor hosszú ideig nincsenek tünetei, mégis súlyos szövődményekhez vezethet. Az életmód megváltoztatása és a természetes...
A D-vitamin-pótlás csökkenti a kockázatot
Jelentősen gyengítheti az immunrendszer működését, emellett csontvesztéshez vezethet a pótlás elmulasztása. Van oka aggódni?