A résztvevők idős amerikaiak voltak. A vizsgálatban összesen 1658, 65 éves vagy idősebb személy vett részt, akik valamennyien képesek voltak segítség nélkül járni, és nem volt demenciájuk, szív-ér rendszeri betegségük vagy stroke-juk a vizsgálat kezdetén. A személyeket 6 éven át követték, hogy megfigyelhessék, melyikükben alakul ki Alzheimer-kór vagy a demencia (időskori elbutulás) egy más formája.
Dr. Llewellyn szerint az volt a feltevésük, hogy találnak kapcsolatot az alacsony D-vitamin-szint és a demencia, valamint az Alzheimer-kór kockázata között, mégis meglepte őket az eredmény: a kapcsolat kétszer olyan erős volt, mint amilyet vártak.
„Most klinikai vizsgálatokra van szükség annak kimutatásához, hogy az olyan ételek, mint az olajos hal vagy a D-vitamin-pótlás késleltetheti-e vagy éppen megelőzheti-e az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulását. Ebben a korai stádiumban óvatosnak kell lennünk; eredményeink nem azt jelentik, hogy az alacsony D-vitamin-szint demenciát okoz. Mégis, ezek az eredmények nagyon bíztatóak, és már annak is nagy közegészségügyi jelentősége lenne, ha az érintettek egy kis hányada számára hasznosak lennének, mivel a demencia megnyomorító és költséges betegség” – tette hozzá dr. Llewellyn. A vizsgálat szerint van egy olyan vérbeli határértéke (mintegy 50 nmol/l) a D-vitaminnak, amely alatt megnő az Alzheimer-kór és a demencia valószínűsége.
Ez volt az első olyan nagy vizsgálat, amely a D-vitamin és a demencia kockázata közti összefüggést vizsgálta úgy, hogy a demencia diagnózisát egy szakértő, multidiszciplináris csoport állította fel sokféle információt, köztük az agyi képalkotást is felhasználva.
Forrás:
Thomas J. Littlejohns, William E. Henley et al.: Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology 83 September 2, 2014.
Fotó: 123rf.com