A D-vitamin újabb lehetséges védőhatásáról

Idősebb emberekben a D-vitaminhiány összefügghet a demencia és az Alzheimer-kór kockázatával. A vizsgálatot egy nemzetközi kutatócsoport végezte.
2014. 08. 29.

A résztvevők idős amerikaiak voltak. A vizsgálatban összesen 1658, 65 éves vagy idősebb személy vett részt, akik valamennyien képesek voltak segítség nélkül járni, és nem volt demenciájuk, szív-ér rendszeri betegségük vagy stroke-juk a vizsgálat kezdetén. A személyeket 6 éven át követték, hogy megfigyelhessék, melyikükben alakul ki Alzheimer-kór vagy a demencia (időskori elbutulás) egy más formája.

  • Fő eredményük az volt, hogy a súlyosan D-vitamin-hiányos kísérleti alanyokban több mint kétszeres volt annak valószínűsége, hogy demencia és Alzheimer-kór alakul ki bennük.
  • A résztvevők közül azokban, akiknek mérsékelt D-vitamin-hiányuk volt, 53%-kal nagyobb volt a bármilyen jellegű demencia kockázata, s súlyos D-vitamin-hiány esetén már 125%-kal volt nagyobb ez a kockázat.
  • Hasonló eredményeket kaptak az Alzheimer-kórra vonatkozóan is: a mérsékelten D-vitamin-hiányosokban 69%-kal volt valószínűbb ennek a betegségnek a kialakulása, s a súlyosan vitaminhiányosokban 122%-kal.

Dr. Llewellyn szerint az volt a feltevésük, hogy találnak kapcsolatot az alacsony D-vitamin-szint és a demencia, valamint az Alzheimer-kór kockázata között, mégis meglepte őket az eredmény: a kapcsolat kétszer olyan erős volt, mint amilyet vártak.

 

A D-vitamin háromféle úton kerül a szervezetbe: 1. provitaminja a bőrben keletkezik a napsugárzás hatására; 2. egyes ételek tartalmazzák, például az olajos hal; 3. de szedhetünk a kereskedelmi fogalomban elérhető D-vitamin-pótló kapszulát, tablettát is. Lehet, hogy az idősebb emberek bőre kevésbé érzékeny a napsugárzás hatására, azaz így kevesebb D-vitamint termelnek, és nagyobb valószínűséggel alakul ki bennük D-vitamin-hiány. Sok országban télen túl alacsony az UVB sugárzás mértéke ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin termelődjön.


„Most klinikai vizsgálatokra van szükség annak kimutatásához, hogy az olyan ételek, mint az olajos hal vagy a D-vitamin-pótlás késleltetheti-e vagy éppen megelőzheti-e az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulását. Ebben a korai stádiumban óvatosnak kell lennünk; eredményeink nem azt jelentik, hogy az alacsony D-vitamin-szint demenciát okoz. Mégis, ezek az eredmények nagyon bíztatóak, és már annak is nagy közegészségügyi jelentősége lenne, ha az érintettek egy kis hányada számára hasznosak lennének, mivel a demencia megnyomorító és költséges betegség” – tette hozzá dr. Llewellyn. A vizsgálat szerint van egy olyan vérbeli határértéke (mintegy 50 nmol/l) a D-vitaminnak, amely alatt megnő az Alzheimer-kór és a demencia valószínűsége.

 

Ez volt az első olyan nagy vizsgálat, amely a D-vitamin és a demencia kockázata közti összefüggést vizsgálta úgy, hogy a demencia diagnózisát egy szakértő, multidiszciplináris csoport állította fel sokféle információt, köztük az agyi képalkotást is felhasználva.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a demencia kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.


Forrás:

demencia_kozotti_kapcsolatot?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=12520" target="_parent">Igazolták a D-vitamin és a demencia közötti kapcsolatot.

Thomas J. Littlejohns, William E. Henley et al.: Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology 83 September 2, 2014.

 

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A Parkinson-kór világnapja - április 11.
A kór névadója James Parkinson, aki 1908-ban írta le először a betegség tüneteit. Angol gyógyszerész és sebész volt, de geológusként, paleontológusként és politikai...
Alzheimer világnap - szeptember 21.
Világszerte egyre nő az érintettek száma. A betegség kockázata viszont megfelelő életmóddal csökkenthető. Többek között a megfelelő mértékű mozgás, a kiegyensúlyozott...
A D-vitamin-pótlás csökkenti a kockázatot
Jelentősen gyengítheti az immunrendszer működését, emellett csontvesztéshez vezethet a pótlás elmulasztása. Van oka aggódni?