A D-vitamin-pótlás csökkenti a kockázatot

Jelentősen gyengítheti az immunrendszer működését, emellett csontvesztéshez vezethet a pótlás elmulasztása. Van oka aggódni?
2016. 03. 03.

Tél végére a magyarok 95%-a szenved D-vitamin-hiányban – kétharmaduk kritikus mértékben –, mégis mindössze a lakosság 15%-a figyel oda a megfelelő pótlásra. Pedig a D-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik számos betegség megelőzésében és kezelésében, így például a csontritkulás megelőzésében, valamint az immunrendszer működésében.


Egyes kutatások szerint megfelelő pótlással kevesebb, mint felére csökkenthető az influenza kialakulásának esélye. Az új D-vitamin konszenzus alapján a D-vitaminnal kapcsolatos normál értékek és a javasolt téli dózisok nem változtak, azonban a vastagbél- és emlőrákban szenvedőknek, a várandós édesanyáknak, valamint a csontritkulás miatt gyógyszeres kezelésben részesülőknek folyamatos D-vitamin-pótlást javasolnak a szakemberek.

 

A D-vitamin szerepe

 

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a természetes napfényből származó csekély mértékű UVB-sugárzás, valamint a szoláriumok UVA-sugárzása nem alkalmas a D-vitamin pótlására, az átlagos étkezési szokásokkal pedig csak a szükséges mennyiség töredéke biztosítható. Tavaszra a lakosság kétharmadánál olyan kritikus D-vitamin-hiány alakul ki, amely jelentősen gyengítheti az immunrendszer működését, csontvesztéshez vezethet, és fokozhatja a szív-ér rendszeri betegségek, számos bőrbetegség, valamint rákos megbetegedés kialakulásának a kockázatát.


A nem megfelelő D-vitamin-pótlás szerepet játszik az influenza terjedésében is: egyes kutatások szerint az ideális D-vitamin-szint kevesebb, mint a felére csökkentheti az influenza kialakulásának esélyét.

 

A csontritkulás megelőzése

 

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) felmérése szerint bár a lakosság közel 100%-át érinti a probléma, kevesebb, mint a magyarok ötöde szed D-vitamint tartalmazó készítményt.


A csontritkulással kezelt betegeknek is csak a fele figyel oda a megfelelő pótlásra, pedig a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a mozgás nagymértékben elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését, és jelentősen csökkenti a Magyarországon minden tízedik embert érintő csontritkulás kialakulásának esélyét.

 

„A megelőzés mellett minden menopauzán áteső nőnek és 65 évesnél idősebb férfinak ajánljuk az ez irányú kivizsgálást is, hiszen, ha fenn is áll a csontritkulás veszélye, terápiás kezeléssel megelőzhetőek a törések." – hívja fel a figyelmet dr. Szekeres László, a MOOT elnöke.

 

A D-vitamin ajánlott mennyisége


A 2016-os D-vitamin konszenzus alapján a D-vitaminnal kapcsolatos normál értékek és a javasolt téli dózisok nem változtak (1500-2000 NE, vagyis nemzetközi egység). A vastagbél- és az emlőrákban, valamint a csontritkulásban szenvedő betegek részére a folyamatos 800-1000 NE D3-vitamin-pótlást javasolják a szakemberek, míg a várandós anyák esetében 1000-2000 NE-re növelték a napi ajánlást.

 

Az adagolás mértékét érdemes a háziorvossal egyeztetni. Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy semmilyen vitamin vagy más készítmény szedése nem helyettesíti (csak kiegészíti) a vegyes, változatos étrendet és a kiegyensúlyozott életmódot.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár az egyes daganatos, szív-ér rendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Forrás: Kritikus mértékben hiányozhat a D-vitamin. 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A D-vitamin hiánya a magyar felnőttek 94%-át érinti
A súlyos D-vitamin-hiány a súlyos és krónikus betegeknél a halálozás kockázatát 50%-kal növeli – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati...
A D-vitamin újabb lehetséges védőhatásáról
Idősebb emberekben a D-vitaminhiány összefügghet a demencia és az Alzheimer-kór kockázatával. A vizsgálatot egy nemzetközi kutatócsoport végezte.
A csontritkulás világnapja - október 20.
A csontritkulás (más néven oszteoporózis) a csontváz olyan kóros elváltozása, amelyben csökken a csontok sűrűsége, így azok teherbíró képessége is. Ennek következtében...
12 tanács a rák megelőzéséért
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a közelmúltban adta ki az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített 4.kiadását. 12 tanácsban foglalták össze, hogyan csökkenthető...
Étrend-kiegészítők: szedjük vagy ne szedjük?...
A mai rohanó világban kevesebb időt, figyelmet szánunk az étkezésekre, a tudatos, előre megtervezett ételsorokra, így megszólalhat bennünk a vészcsengő, hogy legalább...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.