A köhögés figyelmeztető jel lehet

Jelentős azoknak a dohányosoknak a száma, akik már tünetekkel (köhögés, köpetürítés) rendelkeznek, de nem fordultak még orvoshoz. Pedig valószínű, hogy már a tüdejük is beteg.
2016. 06. 13.

Tavaly hazánkban mintegy 22 ezer tüdődaganatos beteget regisztráltak, számuk évente ötezerrel nő. Míg az 1980-as években ötször annyi férfi betegedett meg tüdőrákban, mint nő. Mára a nemek aránya kezd kiegyenlítődni – számolt be erről az Unideb.hu annak kapcsán, hogy június 8-11. között Debrecenben, a Kölcsey Központban rendezik meg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 59. Nagygyűlését.

 

Napjainkban a férfiak és nők tüdőrák-halálozási statisztikáját Európán belül Magyarország vezeti. Évente nyolcezer páciens életét már nem tudjuk megmenteni. A betegség elődleges rizikófaktora a dohányzás: hazánkban a felnőtt lakosság harmada cigarettázik rendszeresen, míg a daganatosok mintegy kilencven százaléka gyújt rá napi szinten. – mondta Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója, a kongresszus szervezőbizottsági elnöke.

 

A professzor a másik legjelentősebb tüdőgyógyászati betegségként a népbetegségnek számító COPD-t, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget említi. A betegek száma évente 15 ezerrel emelkedik, összességében a megbetegedés csaknem félmillió embert érint hazánkban. Noha a hivatalos statisztikák ennél kevesebb, mintegy 180 ezer beteget jegyeznek, ám a szakember szerint nagyon jelentős azoknak a dohányosoknak a száma, akik tünetekkel már rendelkeznek, de nem fordultak még orvoshoz, mivel természetesnek tarják a köhögést és köpetürítést. A cigaretta mellett a légszennyezés fokozódása is növeli a betegek számát.

 

A COPDtünetei
• Idült köhögés, amely kezdetben főként reggel, ébredés után jellemző, később állandósul.
• Idült köpetürítés, amelynek mennyisége és minősége változó.
• Nehézlégzés, amely kezdetben csak fizikai terhelésre jelentkezik, majd a funkcióvesztés következtében fokozatosan súlyosbodik.
Bővebben ide kattintva olvashat erről.

  

Nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is káros

 

A tüdőrákos esetek 85-90%-áért az aktív, 3-5%-áért a passzív dohányzás a felelős. Egy olyan nemdohányzó ember, aki dohányzóval él együtt, annak élete során 20-30%-kal nagyobb az esélye a tüdőrák kialakulására, mintha más környezetben élne.

Erős dohányosok esetében napi két doboz cigaretta elszívásával a kockázat a nemdohányzókhoz képest akár 20-30-szoros is lehet.
A dohányzás és a tüdőrák kapcsolatát alátámasztó számos, egyértelmű orvosi bizonyíték mellett az is alátámasztja a kapcsolatot, hogy a XX. század elején, a dohányzás elterjedése előtt ez az egyik legritkább rákféleség volt.


További részleteket olvashat a tüdőrákról ide kattintva. 

 

Ha kíváncsi arra, hogy jelenlegi életmódja, egészségi állapota mennyiben befolyásolja a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) iránti hajlamát, töltse ki Kérdőíveinket és ismerje meg, mit tehet ezen betegség megelőzéséért. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes ráktípusonkénti kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: shutterstock.com

 

Forrás:

Egyre több a tüdőrákos és COPD-s beteg. 
Fókuszban a tüdő

Kapcsolódó cikkek
A COPD korai felismerése életeket menthet
A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek nagy része élete utolsó szakaszában hasonló kezelést igényel kínzó tünetei és kiszolgáltatottsága miatt, mint...
A dohányzás csak az egyik ok.
A dohányzás mellett örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD
A dohányzás (kór)élettani hatásai
A dohányzás, különösen a cigarettázás során szervezetünkbe kerülő anyagok a szervezet számos pontján károsítanak, így növelve az érrendszeri betegségek és számos...
A tüdőrák megelőzése, szűrővizsgálatok
A cikk elolvasásával képet kaphatunk arról, mit kell tennünk, hogyan változtassunk jelenlegi életvitelünkön, hogy a betegség kialakulásának esélyét a lehető legminimálisabbra...
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel...
A tüdőrák tünetei
Ebben a fejezetben összefoglaljuk a korai és előrehaladott tüdőrák legfontosabb klinikai tüneteit. Olvashatunk a diagnózis felállításához, illetve a betegség stádiummeghatározásához...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.