A mozgáshiány életveszélyes lehet

A mozgáshiány miatt évente félmillió európai ember hal meg, és a következtében kialakuló állapotok, betegségek, több mint 80 milliárd euróba kerülnek a kormányoknak.
2015. 06. 30.

Az angol Centre for Economics and Business Research (CEBR) által közzé tett tanulmány rávilágít az európaiak mozgásszegény életmódjának valós költségeire. A tanulmány egy 16 hetes kísérlet eredményeit mutatja be, amelyben arra vették rá az embereket, hogy aktívabbak legyenek. Akik ezt betartották, azok jobban aludtak, eredményesebbek voltak, valamint egészségesebbnek és kevésbé stresszesnek érezték magukat a munkahelyükön.


A kutatás főbb megállapításai:

  • minden negyedik európai felnőtt és öt serdülőkorúból négy fizikailag inaktív,
  • az ülő életmód egészségre káros következményei több mint 80 milliárd euróba kerülnek az európai gazdaságnak, ami 5 milliárddal több, mint amennyit a rák elleni gyógyszerekre költünk,
  • a fizikai inaktivitás nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás, de a kutatás azt mutatja, hogy olcsó és hatásos lépésekkel az embereket mozgásra lehet ösztönözni, amivel Európa eurómilliárdokat spórolhatnak meg.

A Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség (ISCA) megbízásából készült kutatás arra mutat rá, hogy évente félmillió ember hal meg a mozgásszegény életmód következtében. A halálozás leggyakoribb okai a szívkoszorúér-betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a végbél- és az emlőrák.


Mogens Kirkeby, az ISCA elnöke kiemelte, hogy: „Több mozgásra van szükségünk. Ez tényleg ilyen egyszerű. Napi 20 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgás már hatalmas változáshoz vezetne. Ha a fizikai inaktivitás jelenlegi szintjét csak az ötödével tudnánk csökkenteni, azzal 100 000 életet és több mint 16 milliárd eurót tudnánk évente megmenteni.”


Majd hozzátette: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti két óra mérsékelt intenzitású testmozgást javasol. Ez húsz perc naponta, ami egyszerűen teljesíthető. Ha már egy megállóval előbb leszállunk a buszról vagy a vonatról, vagy egy tempós sétát teszünk munkába menet; a lift használata helyett lépcsőzünk, vagy csupán a parkban vagy a kertben együtt játszunk a gyerekekkel, már sokat tettünk az egészségünkért.”


A kutatás azt is kimutatta, hogy a fizikai inaktivitás a mentális (szellemi) állapotra is negatívan hatással van. Az európaiak negyedét (83 millió embert) érintik a mentális betegségek. A CEBR jelentése szerint az ülő életmóddal kapcsolatos hangulati és szorongásos zavarok közvetett költségei a becslések szerint több mint 23 milliárd eurót tesznek ki évente. Ugyanakkor a fizikai aktivitásról kimutatták, hogy csökkenti a depresszió, a szorongás, az alacsony önértékelés, a pszichés és az érzelmi stressz hatását.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://inactivity-time-bomb.nowwemove.com
Fotó: 123rf.com


Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

Kapcsolódó cikkek
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
A sok ülés megbetegíthet, de van megoldás
A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (kóros elhízás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség,...
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos...
A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
Mit, mennyit és hogyan érdemes sportolnunk?
Az elmúlt évek, évtizedek kutatásai bizonyították, hogy rendszeres testmozgás hatására javul a szervek, szövetek, sejtek oxigénellátása, kedvezően változik működése....
Mozogjon a piramis szerint!
A táplálkozási piramishoz hasonlóan már a mozgáspiramis is megszületett. Szintjein a mérséklendő és a napi vagy heti rendszerességgel végezhető aktivitásokat látjuk.