A sok ülés megbetegíthet, de van megoldás

A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (kóros elhízás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, stb.) kialakulásához.
2014. 09. 25.

Túl sokat ülünk

A rendszeres testmozgásnak – bármely életkorban is végezzük – nem csak egészségmegőrző, hanem egyes betegségtípusoknál terápiás hatása is van. A mozgásszegény életmód viszont bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (kóros elhízás, mozgásszervi, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, stb.) kialakulásához - hangzott el 3. Európai Mozgásgyógyszer Kongresszuson, amelyet először tartottak meg Budapesten, s amelyre tíz európai országból érkeztek előadók a rendező házigazda, a Magyar Sporttudományi Társaság meghívására.

 

Mihez vezet ez?

A legfrissebb felmérésekből kiderül, hogy – legalábbis Európában – átlagosan naponta egy órával többet ülünk, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A mozgásszegény életmódhoz nem csak az irodai munka, hanem az elektronikai eszközök egyre elterjedtebb használata is hozzájárul. Ráadásul sokszor szórakozásra, virtuális kapcsolattartásra is használjuk, ami – különösen a fiatalabb korosztályhoz tartozókat – mind hosszabb időszakra kényszerít ülésre a szabadidejükben is. A sok ülés, főként, ha a táplálkozásnál sem figyelünk az energiaegyensúlyra, túlsúlyhoz, elhízáshoz és egyéb, ezzel összefüggésbe hozható betegségek kialakulásához vezethet.

 

Tartsunk szünetet!

Friss vizsgálati eredmények szerint lényeges javulást lehet előidézni, ha a hosszan tartó ülést időről időre szünetekkel szakítjuk meg és átmozgatjuk magukat.

Minél gyakrabban tartunk szünetet, annál kedvezőbb a hatás, de legalább óránként egyszer néhány perces testmozgással kéne megszakítani az ülést.

 

„Nem kell nagy dolgokra gondolni – mondta dr. Tóth Miklós, a mostani kongresszus házigazdája és a hazai Mozgás=Egészség Program szakmai irányítását végző Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) elnöke. – Elég pár egyszerűen kivitelezhető tornagyakorlatot elvégezni akár a munkaállomásunk közelében, de már az is jó, ha a szomszéd szobában ülő munkatársat nem telefonon hívjuk fel, hanem odamegyünk hozzá, pláne ha a lépcsőt használjuk a lift helyett. " 

  

A hazai Mozgás=Egészség program
A Mozgásgyógyszer (Exercise is MedicineŽ ‒ EIM) népegészségügyi programot az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium szakmai irányításával indították el. A Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 2010-ben az első Mozgásgyógyszer Világkongresszuson csatlakozott a globális kezdeményezéshez. Prevenciós irányú „Mozgás=Egészség" programjával folyamatosan közreműködik a kezdeményezés hazai megalapozásában és fejlesztésében. Fő célja az egészségmegőrzés, a fizikai fittség, az egészséges életmód népszerűsítése, különösen a tanulóifjúság körében.

 

Tudástárunkban számos, korosztályonként, nemenként kiválasztható edzéstervet olvashat szabadtéri, otthoni és edzőtermi sportolás esetére is.

 

Forrás:

http://www.weborvos.hu

www.mstt.hu

 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A mozgás maga az élet
A testtudatot fejlesztő mozgások elsajátításának, a mozgás adta örömérzetnek meghatározó szerepe van az egyén személyiségfejlődésében, a testi, lelki egészség kiteljesedésében...
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,...
A rendszeres testmozgás hatása az öregedésre
Az életkor előrehaladtával szerveink, sejtjeink nem csupán alaki, hanem működésbeli változáson mennek keresztül. Ki gondolná, hogy a rendszeres, egyénre szabott testmozgás...
Élményt nyújt, örömöt szerez, védelmez és gyógyít:...
A mozgás az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme. Rendkívül sokrétű, kedvező élettani változást hoz létre, amellyel az egészségmegőrzést és bizonyos betegségek...
Szezonális sportok
Léteznek olyan sportágak, amelyeket csak egy bizonyos évszakban gyakorolhatunk, gondoljunk például a búvárkodásra, síelésre vagy a snowboardra.
A fizikai aktivitás szintjei
A rendszeres testmozgásnak számos jótékony, betegségmegelőző hatása ismert. Azonban nem mindegy, hogy menyi testmozgást végzünk. A túl kevés és a túl sok sem feltétlenül...
Ha nincs időnk sportolni
Rohanó életünkben meglehetősen nehéz időt szakítani a rendszeres - akár mindennapos – testmozgásra. Apró életmódbeli praktikákkal azonban tudjuk fokozni a fizikai aktivitási...
Testmozgás időskorban
Kétségtelen tény, hogy az életkor előrehaladtával a felnőttkori élettani funkciók hanyatlásnak indulnak. Ám rendszeres mozgással a kedvezőtlen folyamatok késleltethetők.
Bemelegítés, nyújtás
A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű mellőznünk.