A Parkinson-kór kiszűrésének új módszere

A beszédünkből a kutatók ma már sok mindent meg tudnak állapítani, például, hogy éppen mit eszünk beszéd közben, vagy akár azt is, hogy Parkinson-kórban szenvedünk-e.
2015. 10. 19.

Az Interspeech konferencia a beszédtechnológiával foglalkozók legnagyobb és legrangosabb éves konferenciája, amelyet idén Drezdában rendeztek meg. A szervezők minden évben versenyt is kiírnak a részt vevőknek. A Computational Paralinguistic Challenge-en a feladat a beszédben rejlő információ kinyerése automatikus módszerekkel. A korábbi években olyan feladatokat kaptak a részt vevők, hogy beszéd alapján kellett az alany véralkoholszintjét megbecsülni, megsaccolni, hogy mióta fut valaki a futópadon, vagy milyen ételt rág a beszéde közben. Idén többek között a Parkinson-kór felismerése volt a cél.

 

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, amely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzők lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, alvászavar, depresszió is tünete lehet.


A versenyen minden évben 20-25 csapat méretteti meg magát a világ minden tájáról. Idén a szegedi bizonyult a legjobbnak. A csapat tagjai: Gosztolya Gábor és Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia-Szegedi Tudományegyetem (MTA-SZTE) Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos munkatársa és főmunkatársa, Grósz Tamás, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport doktorandusz hallgatója, valamint Busa-Fekete Róbert, a németországi Paderborni Egyetem oktatója. A szegedi kutatók nem először vettek részt a konferencián és a versenyen, amelyről a korábbi években is szép eredményekkel tértek haza.

 

„A konferencia előtt egy-két hónappal egy honlapon adatbázist helyeznek el, ezen az adatbázison kell a részt vevőknek kísérletezni - mondta el Tóth László, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. A verseny lényege a gépi tanulási algoritmusok használata. Ennek során tanítópéldákat adunk az algoritmusnak, az pedig automatikusan megtalálja az összefüggéseket. A nehézséget általában a megfelelő algoritmus kiválasztása és finomhangolása jelenti. A hang felismerése ezután számítógépen keresztül szoftver segítségével történik" – tette hozzá a kutató.

 

Kattintson kérdőíveinkre, és tudja meg, hogy életmódja, genetikai háttere hajlamosítja-e valamilyen életmódfüggő betegségre (többek között például a demenciára, vagyis az időskori elbutulásra), és mit tehet annak érdekében, hogy kialakulásukat megelőzze!

 

Kövessen minket a Facebook-on is!

 

Forrás: weborvos.huszegedma.hu
Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A Parkinson-kór világnapja - április 11.
A kór névadója James Parkinson, aki 1908-ban írta le először a betegség tüneteit. Angol gyógyszerész és sebész volt, de geológusként, paleontológusként és politikai...
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
Billentyűzettel a Parkinson-kór felismeréséért
A számítógép-billentyűzet leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson-kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges – derült ki egy...