A nemzetközi és hazai szervezetek pár évtizede rendszeresen adnak ki táplálkozási ajánlásokat, hogy összefoglalják, és könnyebben érthetőbbé tegyék a legújabb kutatások eredményeit. Itt a legújabb!
A nemzetközi és a hazai útmutatók kapcsán egyaránt bevett gyakorlat, hogy a lakosság könnyebb tájékozódását a javaslatok képi megjelenítése is segíti. Az évek során számos forma látott napvilágot, amelyek közül talán a piramis a legismertebb, de ide sorolható a magyar ajánlásokat szemléltető szivárvány, illetve házikó is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb táplálkozási irányelve az OKOSTÁNYÉR® nevet kapta.
Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról, hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok étrendből történő kizárására. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás.
Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, továbbá a zsír-, cukor- és sófelvétel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.
Top 10 tanács az Okostányérból:
- Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve!
- Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
- Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.
- Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában!
- Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, például sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk! Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra (például Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl)!
- Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is!
- Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot! Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
- Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát! Helyezzünk nagyobb hangsúlyt a kisebb értékekkel rendelkező termékekre!
- Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!
- Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz!
Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében! Töltse ki
Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja hajlamossá teszi-e az egyes, életmóddal összefüggő betegségek kialakulására. Az
Eredmények menü alatt nyomon követheti, a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes ráktípusonkénti kockázatát. Az
Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.
Kövessen minket a közösségi hálón is!
Fotó: mdosz.hu
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 9. évfolyam, 5. szám – 2016. május Táplálkozzunk Okosan!