Az OKOSTÁNYÉR, az új magyar táplálkozási ajánlás

A nemzetközi és hazai szervezetek pár évtizede rendszeresen adnak ki táplálkozási ajánlásokat, hogy összefoglalják, és könnyebben érthetőbbé tegyék a legújabb kutatások eredményeit. Itt a legújabb!
2016. 06. 06.

A nemzetközi és a hazai útmutatók kapcsán egyaránt bevett gyakorlat, hogy a lakosság könnyebb tájékozódását a javaslatok képi megjelenítése is segíti. Az évek során számos forma látott napvilágot, amelyek közül talán a piramis a legismertebb, de ide sorolható a magyar ajánlásokat szemléltető szivárvány, illetve házikó is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb táplálkozási irányelve az OKOSTÁNYÉR® nevet kapta.


Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról, hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok étrendből történő kizárására. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás.


Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, továbbá a zsír-, cukor- és sófelvétel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.

 

Top 10 tanács az Okostányérból:

 

  1. Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve!
  2. Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
  3. Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.
  4. Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában!
  5. Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, például sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk! Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra (például Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl)!
  6. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is!
  7. Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot! Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
  8. Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát! Helyezzünk nagyobb hangsúlyt a kisebb értékekkel rendelkező termékekre!
  9. Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!
  10. Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz!

 

Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében! Töltse ki Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja hajlamossá teszi-e az egyes, életmóddal összefüggő betegségek kialakulására. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes ráktípusonkénti kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: mdosz.hu

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 9. évfolyam, 5. szám – 2016. május Táplálkozzunk Okosan! 

Kapcsolódó cikkek
A 2009-es magyar táplálkozási felmérés eredményei
2009-ben a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos, reprezentatív táplálkozási felmérést végzett, amelyben vizsgálta a hazai felnőtt lakosság élelmiszer-fogyasztási,...
Óriási méretű elhízás-válság fenyegeti a világot....
A világon 1 milliárd ember túlsúlyos, 475 millió elhízott. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor 2030-ra várhatóan 2 milliárd túlsúlyos és 1 milliárd elhízott ember lesz...
Immunerősítés a konyhából
Az őszi-téli hónapokban, amikor a meghűléses betegségek, influenzajárványok sok embert levesznek a lábukról, fontos, hogy kiemelten foglalkozzunk szervezetünk ellenálló...
5 ok a halfogyasztásra
Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai országok átlagától, pedig egészségünk szempontjából jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra.
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....