Küzdjük le együtt a cukorbetegséget! – a 2016-os egészségügyi világnap mottója

Az április 7-én tartott egészségügyi világnap az egyre nagyobb problémát jelentő cukorbetegséget helyezi idén a fókuszba.
2016. 04. 07.

Miért fontos az idei téma?

2008-ban megközelítően 347 millió ember szenvedett világszerte cukorbetegségben és ez a szám egyre csak nő, különösen a kis és a közepes költségvetéssel bíró országokban. 2012-ben közvetlenül ez a betegség okozta mintegy 1,5 millió ember halálát a világban, akiknek több mint a 80%-a a kis és a közepes költségvetéssel bíró országok lakosa. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) előrejelzése szerint a cukorbetegség lesz a hetedik vezető halálok 2030-ra. Elgondolkodtató adat. 

A cukorbetegség két fő formája
1. Az 1-es típusú cukorbetegséget korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének alapja ennek pótlása. Bővebben ide kattintva olvashat a betegségről. 
2. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alapja a szervezet sejtjeinek csökkent inzulinérzékenysége (ezt nevezzük inzulinrezisztenciának). Így a kezelés elsődleges célja az inzulinérzékenység helyreállítása. Bővebben ide kattintva olvashat a betegségről. 

A 2016-os egészségügyi világnap fő üzenetei

  1. A cukorbetegség járványa rohamosan terjed számos országban, ez a növekedés a legdrámaibb módon a kis és a közepes költségvetéssel bíró országokban figyelhető meg.
  2. A cukorbetegség kialakulása nagy százalékban megelőzhető. Az egyszerű életmódbeli változtatások is hatásosnak bizonyulnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy a kialakulásának késleltetésében: a normál testtömeg elérése és megtartása, a rendszeres testmozgás, valamint az egészségmegőrző étrend követése mind csökkentik a cukorbetegség kockázatát.
  3. A cukorbetegség kezelhető. A betegség alakulása kézbentartható és a szövődmények megelőzhetők. A diagnózishoz való hozzáférés növelése, az önmenedzselés megtanítása és a megfizethetőbb kezelés mind ezt a célt szolgálják.
  4. Ahhoz, hogy 2030-ra 1/3-dal csökkenjen a nem-fertőző betegségekből eredő halálozások száma, sokat kell tenni a cukorbetegség megelőzéséért és kezeléséért. Ebben nagy szerepe lehet a kormányoknak, a munkaadóknak, az oktatóknak, az iparnak, az élelmiszer-előállítóknak, a civil szervezeteknek, a magánszektornak, a médiának és az egyes egyéneknek is.

 

Összefoglalva:

A 2016-os egészségügyi világnap céljai: a megelőzés előtérbe helyezése, a gondozás erősítése, az ellenőrzés javítása.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a cukorbetegség kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt. 

Kövessen minket a közösségi hálón is! 

 

Forrás: World Health Day 2016: Beat diabetes. 
Fotó: whoi.int

Kapcsolódó cikkek
Az egészség világnapja - április 7.
A világnap alkalmából tekintsük át együtt az egészség fogalmát, az egészségi állapotot befolyásoló tényezőket!
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
A cukorbetegség világnapja - november 14.
A cukorbetegség világnapját Frederick Banting születésnapján ünnepeljük. Kollegáival együtt ő azonosította az inzulint.
A cukorbetegség szűrése
A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés...
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...
A cukorbetegség lelki kockázati tényezői
Test és lélek egységet alkot, a lelkiállapot változásai egészségi állapotunkat is befolyásolják, míg a testi betegségek lelkünkre is kihatással vannak. A pszichés gondok...