Mi az egészséges öregedés kulcsa?

Az európai felnőttek 1/3-a és a serdülők 2/3-a nem mozog eleget, illetve nagy részük dohányzik is, súlyosan károsítva az egészségüket és csökkentve az egészségesen töltött életévek számát.
2015. 09. 24.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) stratégiai célja a nem fertőző betegségek miatti korai halálozás 25%-os csökkentése 2025-ig, amelyhez hozzájárul a WHO Európai Régiója által elfogadott fizikai aktivitási és dohányzásellenes akcióterv is.

 

Az egészséges öregedés kulcsa a rendszeres fiatalkori testmozgás


A WHO igyekszik a kormányokat és a véleményformálókat bevonni abba, hogy népszerűsítsék a fizikai aktivitás növelésére kidolgozott programokat és a különböző országok jó gyakorlatát – fejezte ki Dr. Joao Breda, a WHO táplálkozási, fizikai aktivitási és elhízás elleni programmenedzsere a WHO Európai Regionális Bizottságának 65. ülésén Litvániában, Vilniusban. A 2015. szeptember 14-17. között, 260 küldött részvételével megrendezett tanácskozáson a WHO Európai Regionális Bizottsága hangsúlyozta, hogy milyen fontos a korai életkorban folytatott fizikai aktivitás, amely lehetőséget biztosít mindenkinek az egészséges életkezdésre és a betegségmentes időskorra.

 

Dohányzás-járvány


Az egészségügyi célok eléréséhez hozzájárulhat a már tíz éve életben lévő Dohányzásellenes Keretegyezmény, amely a dohányzás járványszerű terjedésének megakadályozását tűzte ki célul. Annak ellenére, hogy a férfiak és a nők körében a dohányzás népszerűsége 2000 óta csökkenőben van a régióban, a nők dohányzása még mindig kritikus mértékű.

 

Kristina Mauer-Stender, a WHO európai dohányzásellenes programmenedzsere körvonalazott egy új tervet, amely erősíti a Dohányzásellenes Keretegyezmény régiós jogrendbe való beillesztését. A terv célja a jelenleg 15 éves vagy annál idősebb személyek körében 2025-ig a dohányzás legalább 30%-os csökkentése.


A WHO Európai Regionális Bizottságának tagjai hangsúlyozták, hogy fontos a széles körű összefogás a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetése és a dohányipar elleni jogi harc érdekében, valamint nemzetközi együttműködésre van szükség a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítására.

 

A dohányzás árt a szívünknek is!

 

A dohányzás önmagában is emeli a szívbetegségek kockázatát, de emellett egyéb kockázati tényezők előfordulását is növeli, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas LDL-koleszterinszint. Szomorú tény, hogy a dohányosoknak több mint 2-szer nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra, a nemdohányzókhoz képest.

 

Van kiút! Az infarktuson átesett betegeknél felére csökkent a korai halálozás, ha abbahagyták a dohányzást. A kockázatcsökkenés már fél év múlva jelentkezik és 1-3 év után az újabb infarktus kockázata azonos a soha nem dohányzókéval. Bővebben itt olvashat a témáról.


Védje szíve és érrendszere egészségét!

 

Tegye le a cigarettát vagy ne is szokjon rá, mozogjon rendszeresen, étkezzen megfelelően!
A hogyan?-ról számos hasznos információt szerezhet a 2015. szeptember 27-én megrendezésre kerülő, immár hagyománnyá vált Szívünk Napja rendezvényen a Városligetben. Ingyenes szűréseken, dohányzásról leszoktató tanácsadáson vehetk részt, szórakoztató módon tájékozódhat az egészséges életmódról. További információk a programokról, fellépőkről itt!

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: Mozgáshiány és dohányzás: a WHO célkeresztjében.

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A szív világnapja - szeptember 24.
A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat sújtják. A Pirosban a Nőkért mozgalom értük szól. Öltözzön Ön is pirosba és hívja fel a figyelmet a női szívek...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
Ne késlekedjen! Élje túl a szívinfarktust!
Javítsd reakcióidődet! Ezzel a szlogennel indította útjára a Magyar Kardiológusok Társasága társadalmi célú kampányát.
2015 a stroke megelőzésének éve
Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Az Ornish-féle életmódprogram ismertetése
A dr. Dean Ornish amerikai kardiológus által összeállított életmódterápia részét képező, később ötfokozatúvá módosított étrend a kutatások alapján hatékony védelmet...