Kocogó program

Akárcsak a gyaloglás vagy kerékpározás, a kocogás is egy igazi állóképességi (cardio) tréning. Lássunk egy konkrét edzéstervet!
Szerző: Molnár Ágnes Lektor: Dr. Boros Szilvia 2013-10-04

Kocogó program

A kocogás számos kedvező élettani változást alakít ki, amelyek lényegében megegyeznek a futás, kerékpározás vagy úszás során létrejött hatásokkal. Az alábbiakban egy komplex kocogóprogramot állítottunk össze, amelyben a kocogás súlyzós erősítő elemekkel van ötvözve. Célszerű hetente 2-5 kocogás mellett 1-2-szer erősíteni, így majdnem minden nap teszünk valamit egészségünkért.

Tanácsok

  • A kocogó program előtt először a gyaloglást célszerű elvégezni az alap-állóképesség megszerzése érdekében.
  • Melegítsünk be 10 perc gyaloglással!
  • Figyeljünk az esetleges fájdalmakra, a sérülések elkerülésére!
  • Ne haladjunk a következő szintre, ha túl megterhelőnek érezzük!
  • Egy szintet legalább 2 alkalommal vagy egy hétig végezzünk, mielőtt továbblépünk!
  • A pulzuskalkulátor által megadott alacsonyabb értéken eddzünk, figyeljük a pulzusszámot!
  • A tartós eredmény érdekében legalább heti 3-4 edzést végezzünk!
  • Egyik nap eddzünk, másik nap pihenjünk!
  • Egy héten egyszer-kétszer vegyünk részt súlyzós edzésen!
  • Fontos a jó minőségű edzőcipő, ezen nem érdemes spórolni!
  • Soha ne felejtsünk nyújtani az edzés végén!

1. hét

Kocogjunk 10 lépést, azután gyalogoljunk 10 lépést. Ismételjük meg 5-10 alkalommal! Mérjük meg a pulzust, és jegyezzük fel! Maradjunk az edzéstartományban! 30 percig tartson az edzés (a bemelegítésen, nyújtáson kívül)!

2. hét

Kocogjunk 20 lépést, azután gyalogoljunk 10 lépést! Ismételjük meg 5-10 alkalommal! Mérjük meg a pulzust, és jegyezzük fel! Maradjunk az edzéstartományban! 30 percig tartson az edzés (bemelegítésen, nyújtáson kívül)!

3. hét

Kocogjunk 30 lépést, azután gyalogoljunk 10 lépést! Ismételjük meg 5-10 alkalommal! Mérjük meg a pulzust, és jegyezzük fel! Maradjunk az edzéstartományban! 30 percig tartson az edzés (bemelegítésen, nyújtáson kívül)!

4. hét

Kocogjunk 1 percet, azután gyalogoljunk 10 lépést! Ismételjük meg 3-5 alkalommal! Mérjük meg a pulzust, és jegyezzük fel! Maradjunk az edzéstartományban! 30-40 percig tartson az edzés (bemelegítésen, nyújtáson kívül)!

5. hét

Kocogjunk 2 percet, azután gyalogoljunk 10 lépést! Ismételjük meg 3-5 alkalommal! Mérjük meg pulzust, és jegyezzük fel! Maradjunk az edzéstartományban! 30-40 percig tartson az edzés (bemelegítésen, nyújtáson kívül)!

6. hét

Kocogjunk 1 kört (400 m) és mérjük meg a pulzust! Változtassunk a tempón, hogy az edzési tartományban maradjunk! Ha túl magas a pulzus, menjünk vissza az ötös szintre! Kocogjunk le 5 kört, egy rövid gyaloglással a körök között!

7. hét

Kocogjunk 2 kört (800 m) és mérjünk pulzust! Változtassunk a tempón, hogy az edzési tartományban maradjunk! Ha túl magas a pulzus, menjünk vissza a hatos szintre! Kocogjunk le 6 kört, egy rövid gyaloglással a körök között!

8. hét

Kocogjunk 4 kört (1600 m) és mérjünk pulzust! Változtassunk a tempón, hogy az edzési tartományban maradjunk! Ha túl magas a pulzus, menjünk vissza a hetes szintre! Kocogjunk le 3 km-t!

9. hét

Kocogjunkle 3-5 km-t folyamatosan! Mérjünk pulzust a végén, és győződjünk meg róla, hogy az edzési tartományban volt!

Edzésnapló (nyomkövető táblázat)

A táblázatba minden edzés után célszerű beírni az aktuális eredményeket. A testtömeget azonban elegendő hetente egyszer mérni.Minden edzés alatt legalább egyszer mérjünk pulzust, de előnyösebb a pulzusmérő óra alkalmazása és a folyamatos pulzusmonitorozás, amelyből az átlagpulzust sem kell kiszámítani, mert a gép megadja.Értékeljük 1-5-ig terjedő skálán, hogy milyen volt az edzés, vagyis milyen az aktuális közérzetünk (1 a legrosszabb, 5 a legjobb)!

Hetek száma


1. hét



2. hét


Napok száma

hétfő

szerda

péntek

hétfő

szerda

péntek

Szint

Testtömeg







Átlag pulzusszám edzés alatt







Közérzet








Hetek száma


3. hét



4. hét


Napok száma

hétfő

szerda

péntek

hétfő

szerda

péntek

Szint

Testtömeg







Átlag pulzusszám edzés alatt







Közérzet








Hetek száma


5. hét



6. hét


Napok száma

hétfő

szerda

péntek

hétfő

szerda

péntek

Szint

Testtömeg







Átlag pulzusszám edzés alatt







Közérzet








Kiegészítésként végezhetünk súlyzós edzést, hetente 1-2 alkalommal:

Gyakorlatok

1. hét

2. hét

3. hét

4. hét

5. hét

6. hét

Guggolás 3-4x15







Lábtolás 3-4x15







Lehúzás széles fogással 4x12







Oldalemelés egykezes súllyal ülve 3-4x12







Mellgép 4x12







Bicepsz ülve egykezes súllyal 3x12







Tricepsz kötéllel csigán 3x12







Hasprés gépen 4x15







Lábemelés 4x20







  1. A súlyokat mindenki egyénileg kell, hogy kiválassza és célszerű rögzíteni az adott héthez. Valamint érdemes feljegyezni, hogy az előírtból mennyit sikerült teljesíteni.
  2. Edzés előtt ne felejtsünk el bemelegíteni!
  3. Edzés végén 20 perc cardio (futógép, taposógép, bicikli), majd nyújtás javasolt.

Legalább az első alkalommal javasolt egy edző segítségét kérni, segít beállítani a súlyokat, és javítja az esetleges hibákat.

Kapcsolódó cikkek
Mozogni kell - Önnek is van kifogása? A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban... Szerző: 2013-10-04 A biztonságos mozgás Hogyan kerülhetők el a sportbalesetek, sérülések? Az alábbiakban áttekintjük azokat az alapvető ismereteket, felszereléseket, biztonsági eljárásokat, amelyek... Szerző: 2013-10-01 Bemelegítés, nyújtás A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű... Szerző: 2013-10-02 Cardio program edzőteremben - kezdőknek A cardio program a szív-ér rendszer működésének fejlesztésére, az oxigénfelvevő képesség fokozására alkalmas. Lássunk egy konkrét edzéstervet kezdők... Szerző: 2013-10-04 Cardio program edzőteremben - haladóknak A cardio program a szív-ér rendszer működésének fejlesztésére, az oxigénfelvevő képesség fokozására alkalmas. Lássunk egy konkrét edzéstervet haladók... Szerző: 2013-10-04 Futó program Hogyan készüljünk fel egy 10 km-es táv lefutásához? Csak tíz hét edzés kell hozzá... Megmutatjuk, mit kell tennie. Szerző: 2013-10-04 A mozgásnak minden életkorban van előnye Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,... Szerző: 2013-10-01