A koffeint tartalmazó italok, ételek világszerte rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. Miközben a fogyasztók gyakran kapnak olyan információkat, hogy ezek az italok, ételek (kávé, feketetea, csokoládé) növelik a szabálytalan szívütések előfordulását s ezzel a szívpanaszokat is okozhatnak. Ezzel, a legtöbbször alkalmi megfigyeléseken alapuló véleménnyel, szállt vitába a Heart Rhythm Society 2015-ös kongresszusának május 18-án nyilvánosságra került, Shalini Dixit és munkatársai által bemutatott posztere.
Az Egyesült Államokban 1989-ben indult el a Cardiovascular Health Study, amelyben 5000-nél több, 65 évesnél idősebb embert gondoznak, vizsgálnak. A kutatók ennek a vizsgálati népességnek a tagjaival foglalkoztak: azt vizsgálták, mennyi az igazság abban a dogmában, hogy a koffein fogyasztását célszerű kerülni, mert mind a kamrai, mind a kamrán felüli, pitvarból vagy pitvar-kamrai csomóból eredő szabálytalan szívütések (extraszisztólia) gyakoriságát növeli.
Kiemeltek az óriástanulmányból 1414 személyt, akiknél 24-órás Holter-monitorozás (24 órán át történő EKG mérés) történt. A ritmuszavarok előfordulását összehasonlították a részt vevők részletes táplálkozási naplója alapján a koffeint tartalmazó italok és ételek fogyasztásával. Semmiféle összefüggést nem találtak. Sem a kávé, sem a tea, sem a csokoládé nem okozott szabálytalan szívütést.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Cardiovascular Health Study az eddigi legnagyobb tudományos tanulmány a táplálkozási adatok és a szívritmuszavarok összefüggésének felderítésére. Összefoglalásukban azt írják, hogy „újra kell gondolni az olyan klinikai véleményt, amely a koffeint tartalmazó természetes készítményeket tiltja az extraszisztóliát mutató emberek esetében”.
Kiemelendő, hogy a tanulmány az „egészséges mértékben” koffeint tartalmazó termékek fogyasztásának a kardiális ektópiával (a szívritmus zavara, amelyet gyakran a szív elektromos vezetési zavara okoz) való összefüggéseit vizsgálta. Ez a kitétel arra vonatkozik, hogy a mesterségesen megnövelt koffeintartalmú készítmények, így például az energiaitalok esetleges veszélyeire ebből a tanulmányból nem lehet következtetéseket levonni. A szokásos koffeintartalmú élvezeti cikkek – a kávé, a tea, a csokoládé – antioxidáns hatásúak, és az utóbbi időben ezen anyagok további kedvező tulajdonságaira is fény derült.
Mielőtt hosszú távú következtetéseket vonnánk le, érdemes azt is figyelembe venni (habár az eredmények figyelemreméltóak), hogy a kutatók önbevalláson alapuló kérdőíveket használtak, valamint a szívbéli rendellenesség 24 órás mintavételezése nem minden ritmuszavar esetében ad reprezentatív eredményt.
Forrás:
Dr. M. L.: Nem a koffein okozza a szabálytalan szívütéseket.
John Mandrola: Caffeine Comeback for Patients with Arrhythmia.
Fotó: shutterstock.com