A koffein áldás vagy átok?

A koffeinről gyakran röppenek fel különböző, egymásnak ellent mondó hírek, de most hiteles forrásból elolvashatja a legfontosabb információkat.
2015. 09. 09.

Érdekességek

 • Tudta, hogy a kávébab pörkölésekor a koffeintartalom csökken, mert a hő hatására bomlik a molekula, így az intenzíven pörkölt, markáns ízű és emiatt erősnek érzékelt kávé élénkítő hatása mérsékeltebb?
 • Vagy azt, hogy a teában a koffein csersavhoz kötött formában van jelen, és ez a felelős a tea szelídebb élénkítő hatásáért, de a tévhittel ellentétben a két italban lévő hatóanyag azonos?
 • Hallotta már, hogy a koffein gyógyszerként is igen elterjedt, egyebek között az alkoholmérgezés és a kimerültség kezelésére alkalmazzák, illetve ismert élénkítőszer?
 • Tudta, hogy a férfiak és a nők között az is a különbség, hogy a nők szervezetében hosszabb a koffein felezési ideje, ennek következtében a hatása is?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírleveléből számos további információt megtudhattunk a koffeinről. Ezekből gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket.


Mi a koffein?


A koffein, vagyis a 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

 

Csupán kávéból (amely a legjelentősebb koffeinforrás) évente kb. 800 milliárd csészével kortyolnak el világszerte. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot (például teobromint).

 

Mi történik a szervezetben a koffein elfogyasztásakor?

 • Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy–három órás időtartamra 5–10 százalékkal).
 • Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5–25 százalékkal fokozza az anyagcserét.
 • Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető.
 • A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. 
 • Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást. 

Mire figyeljen, ha koffeintartalmú ételt, italt fogyaszt?

A koffein hatását a szervezetünkben számos tényező befolyásolja, amelyekkel nem árt tisztában lennie. Például az, hogy milyen gyógyszert szed:

 • Az antibiotikumok lassítják a koffein kiürülését a szervezetből, vagyis növelik a felezési időt. Ennek következtében olyan kellemetlen tünetek alakulhatnak ki, mint az erős szívdobogás, az idegesség és alvászavarok.
 • A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, vagyis sokkal kisebb gyógyszeradagra van szükség ugyanazon hatás létrejöttéhez.
 • Vaspótló készítmények használatakor sajnos úgyszintén meg kell fontolnunk a koffeintartalmú ételek, italok élvezetét. A koffein ugyanis egy olyan nehezen oldódó vegyületet alkot a vassal, amely megakadályozza annak felszívódását. Ugyanez a kedvezőtlen hatás megjelenik a táplálék vastartalmának felszívódásánál is.
 • Az asztmás betegségek kezelésére alkalmazott teofillin tartalmú gyógyszerek esetén hasonló a koffein hatása, mint a fájdalomcsillapítóknál, együttes használatuk esetén alvászavarra, nyugtalanságra, szívdobogás érzésre számíthatunk.
 • Egyes fogamzásgátlók lassítják a koffein kiürülését, vagyis megnyújtják annak hatását.

 

Az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk rendszeres koffeinfogyasztók. Rendszeres koffeinfogyasztás esetén tolerancia alakul ki a szervezetben a koffein hatásával szemben. Ez azt jelenti, hogy a megszokott mennyiség elfogyasztása esetén a fentiekben említett hatások nem, vagy csak enyhébb mértékben jelentkeznek.


Várandósság alatt nem tilos a koffeinfogyasztás, azonban a napi 200 mg mennyiséget nem ajánlatos túllépni a magzat egészsége érdekében. Fontos figyelembe venni, hogy a várandósság során lezajló élettani folyamatok megnövelik a koffein felezési idejét, vagyis a kismamák szervezetében elhúzódóbb a koffeinhatás.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 8. évfolyam, 8. szám – 2015. augusztus

Fotó: pexels.com

Kapcsolódó cikkek
A kávé egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhat az illatával, ha nem is fogyasztja vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen...
A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük...
A fekete és zöld tea közötti különbségek
A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Érvek és ellenérvek a kávé mellett és ellen
A kávé népszerűségét mutatja, hogy a világon naponta 1,6 milliárd csésze fogy el belőle. A benne található koffein lényegében egy szociálisan elfogadott pszichoaktív...
Folyadékpótlás
A szervezet folyadékegyensúlya igen kényes dolog. Nagyon fontos odafigyelnünk a testmozgás előtti, közbeni és utáni folyadékpótlásra.
Körtés-mandulás joghurt feketecsokoládé-reszelékkel...
A fekete csokoládé és a kakaó nagy mennyiségben tartalmazza a többek között a szív és az erek számára jótékony hatású flavonoidokat (flavonolokat), ezáltal összefüggésbe...
Az egyes táplálékok hatása a demencia megelőzésére,...
Az alábbiakban megmutatjuk, hogy egyes táplálékaink fogyasztása miként hat az agyműködésre, vagyis melyek a legismertebb, legjobb demencia kockázatot csökkentő ételféleségeink.
Okosít-e a csokoládéfogyasztás?
A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát, javítja a teljesítményt bizonyos kognitív tesztekben és serkenti az agyi működést is. Forrásai között...
Újabb érvek a kávé mellett?
Gyakran hallhatjuk, hogy koffeint tartalmazó italok és ételek káros hatással vannak a szívműködésre. A Heart Rhythm Society májusi kongresszusán amerikai kutatók azt bizonyították,...