Az E-vitamin szedésének hatása a prosztatarák kockázatára

A SELECT nevű vizsgálatban a szelén és az E-vitamin hatását elemezték a prosztatarák megelőzésében. Nem várt eredménnyel zárult a kutatás.
2015. 02. 11.

Háttér

Jelentős számú adat bizonyítja, hogy a szelén és az E-vitamin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Ezzel összefüggésben a Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) elnevezésű prospektív*, véletlen besorolásos vizsgálatban arról számoltak be a kutatók, hogy a szelén és az E-vitamin milyen hatással bír a prosztatarák megelőzésére.

(*A prospektív vizsgálat azt jelenti, hogy hosszabb ideig követnek egy csoportot annak megfigyelésére, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az étrendnek, az életmódnak vagy egyéb tényezőknek az egészségre és a betegségek kialakulására.)

 

A kutatás 

A 2001. augusztus 22-én indult vizsgálatban részt vevő 35 533 férfit négy csoportba sorolták: az egyik csoport placebót (vagyis olyan készítményt kapott, amiben semmilyen hatóanyag nem volt), a másik a placebóra emlékeztető kinézetű E-vitamint (400 IU/nap), ill. a placebóra emlékeztető szelént (200 mikrogramm/nap) vagy E-vitamin és szelén kombinációját kapta (az előbb jelzett dózisokban).

 

A vizsgálat közben, 2008. szeptember 15-én összeült a kísérletben részt vevő bizottság és a vizsgált étrend-kiegészítők adagolásának korai berekesztésére tett javaslatot, mivel az adatok nem igazolták a beavatkozás hatásosságát, illetve a további elemzések arra utaltak, hogy a még hátralévő nyomonkövetés során sem várható a tervezett mértékű előnyös hatás.

 

A vizsgálat tapasztalatairól beszámoló első közlés szerint 5,5 éves követés alatt E-vitamin szedése mellett 473 esetben diagnosztizáltak prosztatarákot, a szelénnel kezelt csoportban 432 esetben, szelén és E-vitamin szedésekor 437 esetben, a placebocsoportban pedig 416 esetben. Bár a különbségek nem voltak statisztikailag szignifikánsak (jelentősek), az ellenőrző bizottság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az E-vitamint szedő csoportban és a placebocsoportban a prosztatarák gyakoribb előfordulását tapasztalták. Emellett a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának nem szignifikáns fokozódását is megfigyelték a szelénnel kezelt csoportban és a placebocsoportban (p = 0,06).

 

A részt vevők nyomonkövetése utána is folytatódott, ami újabb események megfigyelésére nyújtott lehetőséget. Az ellenőrző bizottság 2011. május 20-án ismét áttekintette az adatokat, és javaslatot tettek azon adatok közzétételére, melyek szerint E-vitamin szedése mellett nagyobb a prosztatarák előfordulásának esélye. E javaslat a végső adatgyűjtésen alapult, és egybeesett az előre eltervezett analízis időpontjával, melyet az utolsó részt vevő bevonása utáni 7. évre időzítettek.

 

Eredmények

A legújabb közlemény szerint, az utánkövetés óta további 521 további prosztatarákos esetre derült fény. A placebóhoz (mint referenciacsoporthoz) képest – ahol 529 prosztatarákos eset fordult elő – az E-vitamint szedő csoportban 620 férfinál, a szelént szedő csoportban 575 férfinál, a szelén + E-vitamin kombinációt szedő csoportban 555 férfinál  alakult ki prosztatarák. A placebóval összehasonlítva, a prosztatarák-kockázat 1000 személy-évre számított abszolút növekedése az E-vitamint szedő betegeknél 1,6, a szelént szedő betegeknél 0,8, a szelén + E-vitamin kombinációt szedő betegeknél 0,4 volt.

 

Következtetések

A SELECT vizsgálatba bevont részt vevők kiterjesztett nyomonkövetése azt jelezte, hogy azoknál az egészséges férfiaknál, akiknél a prosztatarák kockázata átlagos, a különféle vitaminkészítményekben szokványos dózisnak számító napi 400 IU E-vitamin bevitele szignifikánsan fokozta a prosztatarák kockázatátAz a tény, hogy az E-vitamin vagy más anyagok étrend-kiegészítők formájában történő pótlása hatástalan bizonyos gyakori kórképek és rosszindulatú daganatok esetében, illetve alkalmazásuk nem javítja az összegzett túlélést, sőt potenciálisan ártalmasak is lehetnek, ismét megerősíti annak fontosságát, hogy a fogyasztók szkeptikusak legyenek a nem szabályozott, vény nélkül is kapható készítmények által ígért egészségi előnyökkel kapcsolatban, amennyiben az eddigi klinikai vizsgálatok nem szolgáltak meggyőző bizonyítékokkal előnyös hatásaikat illetően.

 

Habár a bemutatott kutatás pár évvel ezelőtti, fontos mondanivalója máig érvényes: mielőtt hosszabb távon valamely nagyobb dózisú vagy a napi szükséglet 100%-át tartalmazó étrend-kiegészítő szedésébe kezdene, javasoljuk, hogy ezt megelőzően konzultáljon orvosával az adott készítmény indokoltságát, javasolt adagolását illetően.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, étrendje és a szüleitől, nagyszüleitől öröklött hajlamai milyen kockázattal jár a prosztatarák kialakulását tekintve! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás:

Klein E. A., et al.: Vitamin E and the risk of prostate cancer. The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011; 306:1549−1556. 

http://www.medicalonline.hu

Fotó: ShannonKingen.com

Kapcsolódó cikkek
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati...
A prosztatarák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy a prosztatarák áldozatai legyünk. Itt beszélünk a prostata specifikus antigén szűrővizsgálat,...
A prosztatarák tünetei, a diagnózis felállítása
Ez a cikk a prosztatarák klinikai tüneteit foglalja össze. A prosztatarák alattomos betegség, az életminőséget nagyban befolyásoló eltéréseket csak előrehaladott stádiumban...
A prosztatarák tünetei és terápiája
A férfiak leggyakoribb rosszindulatú urológiai daganata a prosztatarák. 50 év alatt ritkán fordul elő, gyakorisága 50 év felett az életkorral arányosan növekszik. Ismert...
A prosztatarák kezelése
A prosztatarák kezelésében fontos aktív követés („watchful waiting”), illetve a hormonkezelés, valamint a sebészi megoldások, a kemoterápia és a sugárterápia szerepét...
Az étrend-kiegészítők szerepe kóros vérzsírértékek...
A vérben jelenlévő triglicerid és koleszterin mennyisége jelentősen befolyásolhatja a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Kóros eltéréseik esetén a diéta és...
Az étrend-kiegészítők szerepe magas vérnyomás...
A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokszor hosszú ideig nincsenek tünetei, mégis súlyos szövődményekhez vezethet. Az életmód megváltoztatása és a természetes...
A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval később kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen...
A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A vitaminok energiát nem szolgáltató, de a szervezet anyag- és energiaforgalmának lebonyolításához kis mennyiségben elengedhetetlen tápanyagok. A sokféle vitamin közül...
A D-vitamin hiánya a magyar felnőttek 94%-át érinti
A súlyos D-vitamin-hiány a súlyos és krónikus betegeknél a halálozás kockázatát 50%-kal növeli – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati...
A D-vitamin újabb lehetséges védőhatásáról
Idősebb emberekben a D-vitaminhiány összefügghet a demencia és az Alzheimer-kór kockázatával. A vizsgálatot egy nemzetközi kutatócsoport végezte.