Amikor a mediterrán étrend egészségügyi okokból utánzásra méltónak bizonyult és Európa-szerte népszerűvé vált, Dániában is megkísérelték bevezetni, nem sok sikerrel. Thomas Meiner Larsen, a Kopenhágai Egyetem kutatója azonban a népszerű, helyi Noma étterem séfjeivel kidolgozott egy olyan menüsort, amely a dán szokásoknak és gasztronómiai hagyománynak is megfelelt, és így alakult ki a nordic étrend, 15 ételcsoport összefoglalásával. Igyekeztek az évszaknak megfelelően minimálisra csökkenteni az élelmiszerek szállítását és lehetőleg a helyi termékeket használni.
Egy korábbi tanulmányban (OPUS), amely ugyan kis létszámmal zajlott, de pozitív eredményeket találtak a nordic étrendet követők körében: nagyobb mértékben csökkent a testtömegük, valamint a szisztolés és diasztolés vérnyomásuk, mint a hagyományos dán étrendet követők esetében.
A nordic étrend legújabb eredményei
Ebben az évben a Kelet-finnországi Egyetem Közegészségügyi Intézete által vezetett, a Nordic SYSTDIET Study részeként szervezett vizsgálat újabb érvet közölt a nordic diéta egészséget javító hatása mellett. A metabolikus szindróma miatt kezelt középkorú férfi és nő betegek legalább két klinikai jellemzővel rendelkeztek a metabolikus tünetcsoportból (magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, emelkedett vérzsírszint, súlytöbblet).
A vizsgálat 18–24 hetes időtartama során a résztvevők fele véletlenszerűen nordic étrendet folytatott, a kontrollcsoport pedig kis rosttartalmú gabonaféléket, kenővajat kapott, halat pedig csak korlátozott mértékben fogyasztott. A vizsgálati alanyokat kérték, hogy a testtömegük ne változzon, ez így is történt. A zsírszövetből a vizsgálat kezdetén és végén szövetmintát vettek, a génvizsgálat is ekkor történt.
Meglepő módon a bőr alatti zsírszövetben 128 különböző gén működésében észleltek különbséget a két csoport tagjai között. A nordic étrend hatására a metabolikus szindróma miatt kezelt betegek zsírszövetében a testtömeg változása nélkül is csökkent a gyulladással összefüggő gének expressziója (kifejeződése). A kutatók hangsúlyozzák: az a tény, hogy az étrend hatása a gyulladásos gének esetében súlycsökkenés nélkül érvényesült, igen jelentős felismerés az érelmeszesedés és egyéb folyamatok kezelése szempontjából.
Kövessen bennünket a közösségi hálón is!
Fotó: shutterstock.com
Forrás: http://www.otszonline.hu
Kolehmainen M, Ulven SM, Paananen J et al.: Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):228-39. doi: 10.3945/ajcn.114.092783. Epub 2014 Nov 19.
Az OPUS projektről.