Az északi étrend dicsérete

A dán kutatók által kidolgozott „nordic” (északi) étrendről kiderült, hogy a bőr alatti zsírszövetben csökkenti olyan gének aktivitását, amelyek sajátos gyulladásos folyamatokban vesznek részt.
2015. 11. 13.

Honnan ered?

Amikor a mediterrán étrend egészségügyi okokból utánzásra méltónak bizonyult és Európa-szerte népszerűvé vált, Dániában is megkísérelték bevezetni, nem sok sikerrel. Thomas Meiner Larsen, a Kopenhágai Egyetem kutatója azonban a népszerű, helyi Noma étterem séfjeivel kidolgozott egy olyan menüsort, amely a dán szokásoknak és gasztronómiai hagyománynak is megfelelt, és így alakult ki a nordic étrend, 15 ételcsoport összefoglalásával. Igyekeztek az évszaknak megfelelően minimálisra csökkenteni az élelmiszerek szállítását és lehetőleg a helyi termékeket használni.


Egy korábbi tanulmányban (OPUS), amely ugyan kis létszámmal zajlott, de pozitív eredményeket találtak a nordic étrendet követők körében: nagyobb mértékben csökkent a testtömegük, valamint a szisztolés és diasztolés vérnyomásuk, mint a hagyományos dán étrendet követők esetében.  

Mit tartalmaz a nordic étrend?
Az étrend 15 élelmiszercsoportot foglal magában: gyümölcsök, zöldségek: első sorban bogyós gyümölcsök, káposztafélék, gyökérzöldségek, hüvelyesek), burgonyafélék, friss fűszernövények, gombák, teljes kiőrlésű gabonafélék, színhús (haszonállatok), vadhús, hal, kagyló és tengeri zöldségek. A jellegzetes receptjei között találjuk például a sült tőkehalat zellerrel, a frissen fogott csukát grillezett nyári káposztával, vagy a nagy rombuszhalat kenyérmorzsában.

A nordic étrend 10 alapvető üzenete:

  1. Együnk minden nap több gyümölcsöt és zöldséget (főleg bogyós gyümölcsöket, káposztaféléket, gyökérzöldségeket, hüvelyeseket, burgonyaféléket és fűszernövényeket)! 
  2. Fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonafélét, különösen zabot, rozst és árpát! 
  3. Együnk több tengeri, tavi eredetű táplálékot (halakat, tengeri zöldségeket)! 
  4. Válasszunk jobb, minőségű, de kevesebb húst! 
  5. Együnk több vadon termő, élő táplálékot! 
  6. Ha csak lehet, organikus eredetű élelmiszereket fogyasszunk! 
  7. Kerüljük az adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket! 
  8. Minél több étkezésünk tartalmazzon az évszaknak megfelelő fogásokat! 
  9. Együnk több otthon készült ételt! 
  10. Minél kevesebb ételt dobjunk ki!

 A nordic étrend legújabb eredményei

 Ebben az évben a Kelet-finnországi Egyetem Közegészségügyi Intézete által vezetett, a Nordic SYSTDIET Study részeként szervezett vizsgálat újabb érvet közölt a nordic diéta egészséget javító hatása mellett. A metabolikus szindróma miatt kezelt középkorú férfi és nő betegek legalább két klinikai jellemzővel rendelkeztek a metabolikus tünetcsoportból (magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, emelkedett vérzsírszint, súlytöbblet).


A vizsgálat 18–24 hetes időtartama során a résztvevők fele véletlenszerűen nordic étrendet folytatott, a kontrollcsoport pedig kis rosttartalmú gabonaféléket, kenővajat kapott, halat pedig csak korlátozott mértékben fogyasztott. A vizsgálati alanyokat kérték, hogy a testtömegük ne változzon, ez így is történt. A zsírszövetből a vizsgálat kezdetén és végén szövetmintát vettek, a génvizsgálat is ekkor történt.


Meglepő módon a bőr alatti zsírszövetben 128 különböző gén működésében észleltek különbséget a két csoport tagjai között. A nordic étrend hatására a metabolikus szindróma miatt kezelt betegek zsírszövetében a testtömeg változása nélkül is csökkent a gyulladással összefüggő gének expressziója (kifejeződése). A kutatók hangsúlyozzák: az a tény, hogy az étrend hatása a gyulladásos gének esetében súlycsökkenés nélkül érvényesült, igen jelentős felismerés az érelmeszesedés és egyéb folyamatok kezelése szempontjából. 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek (a szív-ér rendszeri betegségek, a cukorbetegség, egyes ráktípusok, az időskori elbutulás, ill. egyes szembetegségek) megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 Kövessen bennünket a közösségi hálón is!


Fotó: shutterstock.com
Forrás: http://www.otszonline.hu
Kolehmainen M, Ulven SM, Paananen J et al.: Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):228-39. doi: 10.3945/ajcn.114.092783. Epub 2014 Nov 19.
Az OPUS projektről. 

Kapcsolódó cikkek
5 ok a halfogyasztásra
Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai országok átlagától, pedig egészségünk szempontjából jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra.
A D-vitamin hiánya a magyar felnőttek 94%-át érinti
A súlyos D-vitamin-hiány a súlyos és krónikus betegeknél a halálozás kockázatát 50%-kal növeli – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati...
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos...
A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
A statisztikák tükröt tartanak elénk
A magyar lakosság halálozási statisztikáját a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú tumorok vezetik. Hogyan állunk a világhoz, és azon belül Európához...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....