Ki mit tud az édesítőszerekről?

Idén nyáron a magyar lakosság és az orvostársadalom körében vizsgálták az édesítőszerekkel kapcsolatos ismereteket.
2015. 10. 08.

A Szinapszis idén nyári piackutatása egy 2012-ben végzett felmérés folytatása, így lehetővé tette az elmúlt három év változásainak nyomon követését.

 

A kutatás főbb következtetései

  • Mind a lakosság, mind pedig az orvosok ismeretei bővültek az édesítőszerekkel kapcsolatban 2012 óta.
  • Az üdítőitalok, gyümölcslevek, édességek és gyümölcskészítmények esetében nőtt a tudatos vásárlók aránya mind a cukortartalmat, mind az édesítés típusát illetően, a túlzott cukorfogyasztást kerülők aránya szintén emelkedett (20% vs. 13%).
  • Az orvosok nagy része szakmailag hasznosnak tartja az édesítőszereket. A cukorbetegek számára egyértelműen javasolják az édesítőszerek alkalmazását, a diabetológusok meglátása szerint pedig az édesítőszerek alkalmazása gyakorlatilag bárki számára indokolt lehet.

 

 

Kutatási eredmények

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a lakosság ismeretei is bővültek az édesítőszerekről. A vásárolt termékek cukortartalmát a válaszadók 46%-a ellenőrzi bizonyos termékek esetében, miközben arra, hogy a termék cukorral vagy édesítővel készült, 56%-uk figyel oda legalább alkalmanként. A nők nagyobb arányban figyelik mind az energia-, a cukor- és a zsírtartalmat, mind a lejáratot, valamint azt is, hogy az adott élelmiszer cukorral vagy édesítőszerrel készült.


A túlzott cukorfogyasztást kerülők aránya nőtt az elmúlt években (13%-ról 20%-ra), mint ahogy azoké is, akiknél már kialakult az emelkedett vércukorszint vagy a cukorbetegség, ezért „kénytelenek" odafigyelni a cukorfogyasztásukra.


Akik nem figyelnek a termékek cukortartalmára vagy az édesítés módjára, azok többségében nem tartják fontosnak ezeket az információkat, vagy úgy vélik, az odafigyelésre csak akkor lenne szükség, ha valamilyen egészségügyi problémájuk jelentkezne, esetleg fogyni szeretnének.


Annak ellenére, hogy a felmérés demográfiai adataiból az is kiderült, hogy a válaszadók kevesebb, mint felének normál a testtömege, és már a 26 év alatti korcsoportban is meghaladja a 40%-ot a túlsúlyosak és az elhízottak aránya, az orvosok az esetek túlnyomó részében csak fennálló betegség (cukorbetegség, elhízás, metabolikus szindróma) miatt ajánlják az édesítőszerek használatát, a prevenciós cél csupán az esetek negyedében jellemző.


Az édesítőszerek leginkább ismert előnye az, hogy cukorbetegség esetén is alkalmazhatók, illetve segít(het)nek a testtömeg karbantartásában. A válaszadók legnagyobb része nem tudott olyan konkrét kockázatot megnevezni, ami az édesítőszerek használatához kapcsolódna. Akik igen, azok jellemzően a mesterséges jelleget kifogásolják, vagy a szervezetre gyakorolt káros hatásoktól tartanak.


A többség azonban egyetért azzal, hogy az édesítőszerek mértékletes fogyasztása nem káros a szervezetre, segíthet a testtömeg karbantartásában és biztonságos. Mindez egybevág az orvosok véleményével, akiknek túlnyomó többsége (91%) szintén azon a véleményen van, hogy az édesítőszerek mértékletes fogyasztásának nincs egészségkárosító hatása, így biztonsággal alkalmazhatók.


A legtöbb édesítőszer ismertsége nőtt a kutatás első hulláma óta. A legismertebb édesítőszer továbbra is a már régóta használt szacharin. Ismertségét az elmúlt években megközelítette a xilit (nyírfacukor), amit ma már 5 válaszadóból 4 ismer. Az ismertségi sorrend végén a viszonylag új édesítőszereket (szukralóz, eritrit) találjuk.

 

A legújabb típusú édesítőszerekkel kapcsolatban ide és ide kattintva olvashat a Preventissimo Tudástárában.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: http://www.weborvos.hu
Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
Túl sok cukrot fogyasztunk
Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Tudnivalók a cukoralkoholokról
Napjainkban a változatos táplálkozás megvalósítása jóval könnyebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Mára már egy-egy élelmiszercsoporton belül is igen széles a termékválaszték...
A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására
Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire...
Tudnivalók a glikémiás indexről
A glikémiás index (GI) egy viszonyszám, amely azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszint-emelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a szőlőcukor (glukóz)...
Tudnivalók a különböző mézfajtákról
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig....
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...