A Szinapszis idén nyári piackutatása egy 2012-ben végzett felmérés folytatása, így lehetővé tette az elmúlt három év változásainak nyomon követését.
Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a lakosság ismeretei is bővültek az édesítőszerekről. A vásárolt termékek cukortartalmát a válaszadók 46%-a ellenőrzi bizonyos termékek esetében, miközben arra, hogy a termék cukorral vagy édesítővel készült, 56%-uk figyel oda legalább alkalmanként. A nők nagyobb arányban figyelik mind az energia-, a cukor- és a zsírtartalmat, mind a lejáratot, valamint azt is, hogy az adott élelmiszer cukorral vagy édesítőszerrel készült.
A túlzott cukorfogyasztást kerülők aránya nőtt az elmúlt években (13%-ról 20%-ra), mint ahogy azoké is, akiknél már kialakult az emelkedett vércukorszint vagy a cukorbetegség, ezért „kénytelenek" odafigyelni a cukorfogyasztásukra.
Akik nem figyelnek a termékek cukortartalmára vagy az édesítés módjára, azok többségében nem tartják fontosnak ezeket az információkat, vagy úgy vélik, az odafigyelésre csak akkor lenne szükség, ha valamilyen egészségügyi problémájuk jelentkezne, esetleg fogyni szeretnének.
Annak ellenére, hogy a felmérés demográfiai adataiból az is kiderült, hogy a válaszadók kevesebb, mint felének normál a testtömege, és már a 26 év alatti korcsoportban is meghaladja a 40%-ot a túlsúlyosak és az elhízottak aránya, az orvosok az esetek túlnyomó részében csak fennálló betegség (cukorbetegség, elhízás, metabolikus szindróma) miatt ajánlják az édesítőszerek használatát, a prevenciós cél csupán az esetek negyedében jellemző.
Az édesítőszerek leginkább ismert előnye az, hogy cukorbetegség esetén is alkalmazhatók, illetve segít(het)nek a testtömeg karbantartásában. A válaszadók legnagyobb része nem tudott olyan konkrét kockázatot megnevezni, ami az édesítőszerek használatához kapcsolódna. Akik igen, azok jellemzően a mesterséges jelleget kifogásolják, vagy a szervezetre gyakorolt káros hatásoktól tartanak.
A többség azonban egyetért azzal, hogy az édesítőszerek mértékletes fogyasztása nem káros a szervezetre, segíthet a testtömeg karbantartásában és biztonságos. Mindez egybevág az orvosok véleményével, akiknek túlnyomó többsége (91%) szintén azon a véleményen van, hogy az édesítőszerek mértékletes fogyasztásának nincs egészségkárosító hatása, így biztonsággal alkalmazhatók.
A legtöbb édesítőszer ismertsége nőtt a kutatás első hulláma óta. A legismertebb édesítőszer továbbra is a már régóta használt szacharin. Ismertségét az elmúlt években megközelítette a xilit (nyírfacukor), amit ma már 5 válaszadóból 4 ismer. Az ismertségi sorrend végén a viszonylag új édesítőszereket (szukralóz, eritrit) találjuk.
A legújabb típusú édesítőszerekkel kapcsolatban ide és ide kattintva olvashat a Preventissimo Tudástárában.
Kövessen bennünket a közösségi hálón is!
Forrás: http://www.weborvos.hu
Fotó: shutterstock.com