„Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá.”

2011 óta minden év február 4-e a rákellenes világnap. 2016-ban a „We can. I can.”, azaz „Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá” a mottója.
2016. 02. 04.

A mottó azt a kérdést járja körül, hogyan veheti ki mindenki – együtt és egyénenként – a részét a rák globális terheinek csökkentéséből.


A daganatos megbetegedések Magyarországon a második helyet foglalják el a haláloki statisztikában a szív- és érrendszeri betegségek után. Ezért különösen fontos, hogy évente legalább egyszer kiemelten is felhívjuk a figyelmet e betegségcsoportra, hiszen az idejében felismert rákfélék jelentős része gyógyítható.

 

Az összes halálozás 26 százalékának rákos megbetegedés volt az oka 2013-ban az Európai Unióban, közel 1,3 millió ember halt meg rákban ebben az évben. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél pedig az emlőrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség. Tudjon meg többet itt az emlőrák, itt pedig a tüdőrák kockázati és védőtényezőiről! 

A rák és veszélyei

A halálos kimenetelű rákos megbetegedések legnagyobb része (21%) a tüdőrák számlájára írható, ezt követi a végbélrák 12 százalékkal, majd az emlőrák 7, valamint a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák 6-6 százalékkal. 
A daganatos halálesetek közül Magyarországon volt a legnagyobb a tüdőrák (26 százalék) és a végbélrák (16 százalék) aránya. A halálos kimenetelű daganatos betegségek közül Magyarországon, Hollandiában és Romániában (4-4 százalék) volt a legalacsonyabb a prosztatarák aránya. 

Milyen lehetőségeink vannak a megelőzésre?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) megjelentette cselekvési kódexének új kiadását. Olyan intézkedéseket sorolnak fel ebben, amelyeket az egyes egyének tehetnek a rák megelőzéséért.

 

A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és lendületet kaphat a rákmegelőzés. Becslések szerint Európában a rák okozta halálesetek mintegy fele elkerülhető lenne, ha mindenki követné a kódex ajánlásait.


1. Ne dohányozzon! Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket!
2. Tegye otthonát dohányfüstmentes övezetté! Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket!
3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért!
4. Iktassa be napirendjébe a rendszeres testmozgást! Minél kevesebb időt töltsön ülve!
5. Táplálkozzon egészségesen!

  • Egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt!
  • Mértékkel fogyasszon nagy energiatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat!
  • Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és nagy sótartalmú élelmiszereket!

6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket! A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.
7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre! Használjon napvédő termékeket! Kerülje a szoláriumot!
8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól!
9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetből fakadóan magas radonsugárzásnak! Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére!
10. Nőknek szóló javaslatok:

  • Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét!
  • A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. - Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket!

11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban!

  • Hepatitis B (újszülötteknek)
  • Humán papillomavírus (HPV) (lányoknak)

12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban!

  • Vastagbélrák (férfiak és nők)
  • Emlőrák (nők)
  • Méhnyakrák (nők)

Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit.

 

Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében. Töltse ki Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja hajlamossá teszi-e valamely rákbetegség kialakulására. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes ráktípusonkénti kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: www.worldcancerday.org


Forrás:
rostat_tablak/tabl/tps00116.html" target="_blank">Eurostat statikus táblák
WHO: European Code Against Cancer
Minden negyedik ember rákban hal meg az Európában. 

Kapcsolódó cikkek
Rákellenes világnap - február 4.
A rák okozza ma a világon a legtöbb halálesetet, évente globálisan 8,2 millióan vesztik életüket emiatt. A World Cancer Research Fund International adatai további tényekre...
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
Nemzeti rákellenes nap - április 10.
A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére Dollinger Gyula orvos születésnapján, minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot.
A prosztatarák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy a prosztatarák áldozatai legyünk. Itt beszélünk a prostata specifikus antigén szűrővizsgálat,...
A vastag- és végbélrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat a teendőket, életmódbeli változtatásokat, amelyek betartásával a vastag-és végbélrák kialakulása megelőzhető. Összegyűjtöttük a betegség kimutatására...
Az emlőrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy az emlőrák áldozatai legyünk. Itt beszélünk az emlő önvizsgálatának, illetve az emlő...
A tüdőrák megelőzése, szűrővizsgálatok
A cikk elolvasásával képet kaphatunk arról, mit kell tennünk, hogyan változtassunk jelenlegi életvitelünkön, hogy a betegség kialakulásának esélyét a lehető legminimálisabbra...
12 tanács a rák megelőzéséért
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a közelmúltban adta ki az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített 4.kiadását. 12 tanácsban foglalták össze, hogyan csökkenthető...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.