Február 1-jén jelent meg az American Academy of Pediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) oldalán az a kutatási eredmény, amelyben leírták, hogy a megfelelő mennyiségű serdülőkori és a fiatal felnőttkori rostfogyasztás csökkenti a menopauza előtti emlőrákkockázatot.
A rostfogyasztásnak eddig is számos előnyét ismertük (például a vastagbélrák kockázatának csökkentése), de most kaptunk még egy okot arra, hogy odafigyeljünk a rostfogyasztásunkra, és erre buzdítsuk a serdülőket, fiatal felnőtteket is.
A rostokat legkönnyebben a gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból fogyaszthatjuk el. Napi rostfogyasztásunkat egyszerűen növelhetjük, ha a finomított lisztből készült (fehér) pékáruk helyett a teljes kiőrlésű lisztből készültet választjuk, vagy/és minden főétkezéshez- legalább egy marék – zöldséget fogyasztunk.
A menopauza előtti emlőrák kialakulásának kockázatának csökkentésére a legjobb megoldást a rendszeres önvizsgálaton és a mammográfián kívül a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a normál testtömeg megőrzése jelentette. A rostokra azonban kevésbé figyeltünk oda eddig ezen a téren.
Az 1989-ben indított Nurses’ Health Study II nevezetű vizsgálat , hosszú távon vizsgálta a nők egészségi állapotát (90 534 főét). 1991-ben, amikor a vizsgálatban részt vevő nők 27-44 év közöttiek voltak, a kutatók kitöltettek velük egy kérdőívet az étkezési szokásaikról, majd ezt minden 4. évben megismételték. 1998-ban arról is kérdőívet töltettek ki velük, hogy mit ettek középiskolás korukban. A kutatók elemezték a nők rostfogyasztását, de figyelembe vették a családban előforduló emlőrákos eseteket, a BMI-t (testtömeg-index), az időközbeni súlyváltozásokat, a menstruáció alakulását, az alkoholfogyasztási szokásokat, és más étrendi tényezőket.
A vizsgálatból kiderült, hogy az emlőrák kockázata 12-19%-kal kisebb volt azon nők körében, akik több élelmi rostot ettek a korai felnőttkorban. A serdülőkori nagyobb rostfelvétel 16%-kal csökkentette a teljes emlőrákkockázatot, és 24%-kal a menopauza előtti emlőrákkockázatot. 10 grammnyi napi rostfelvétel, ami például 1 almának vagy 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérnek felel meg, 13%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.
Kövessen minket a közösségi hálón is!
Fotó: shutterstock.com
Forrás:
Harvard T.H. Chan School of Public Health: Higher dietary fiber intake in young women may reduce breast cancer risk.
Maryam S. Farvid, A. Heather Eliassen, Eunyoung Cho, Xiaomei Liao, Wendy Y. Chen, Walter C. Willett: Dietary Fiber Intake in Young Adults and Breast Cancer Risk. PEDIATRICS Volume 137, number 3, March 2016:e 20151226