Rostokkal az emlőrák ellen

A serdülőkori és fiatal felnőttkori rostfogyasztás csökkenti a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát – derült ki egy korábbi vizsgálatból.
2016. 02. 16.

Február 1-jén jelent meg az American Academy of Pediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) oldalán az a kutatási eredmény, amelyben leírták, hogy a megfelelő mennyiségű serdülőkori és a fiatal felnőttkori rostfogyasztás csökkenti a menopauza előtti emlőrákkockázatot.


A rostfogyasztásnak eddig is számos előnyét ismertük (például a vastagbélrák kockázatának csökkentése), de most kaptunk még egy okot arra, hogy odafigyeljünk a rostfogyasztásunkra, és erre buzdítsuk a serdülőket, fiatal felnőtteket is.


Rostforrások

 

A rostokat legkönnyebben a gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból fogyaszthatjuk el. Napi rostfogyasztásunkat egyszerűen növelhetjük, ha a finomított lisztből készült (fehér) pékáruk helyett a teljes kiőrlésű lisztből készültet választjuk, vagy/és minden főétkezéshez- legalább egy marék – zöldséget fogyasztunk.


A menopauza előtti emlőrák kialakulásának kockázatának csökkentésére a legjobb megoldást a rendszeres önvizsgálaton és a mammográfián kívül a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a normál testtömeg megőrzése jelentette. A rostokra azonban kevésbé figyeltünk oda eddig ezen a téren.


Újabb összefüggések az étrend és az emlőrák között


Az 1989-ben indított Nurses’ Health Study II nevezetű vizsgálat , hosszú távon vizsgálta a nők egészségi állapotát (90 534 főét). 1991-ben, amikor a vizsgálatban részt vevő nők 27-44 év közöttiek voltak, a kutatók kitöltettek velük egy kérdőívet az étkezési szokásaikról, majd ezt minden 4. évben megismételték. 1998-ban arról is kérdőívet töltettek ki velük, hogy mit ettek középiskolás korukban. A kutatók elemezték a nők rostfogyasztását, de figyelembe vették a családban előforduló emlőrákos eseteket, a BMI-t (testtömeg-index), az időközbeni súlyváltozásokat, a menstruáció alakulását, az alkoholfogyasztási szokásokat, és más étrendi tényezőket.


A vizsgálatból kiderült, hogy az emlőrák kockázata 12-19%-kal kisebb volt azon nők körében, akik több élelmi rostot ettek a korai felnőttkorban. A serdülőkori nagyobb rostfelvétel 16%-kal csökkentette a teljes emlőrákkockázatot, és 24%-kal a menopauza előtti emlőrákkockázatot. 10 grammnyi napi rostfelvétel, ami például 1 almának vagy 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérnek felel meg, 13%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

 

Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében. Töltse ki Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja hajlamossá teszi-e az emlőrák vagy egyéb, az életmóddal összefüggő rákbetegség kialakulására. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes ráktípusonkénti kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: shutterstock.com

 

Forrás:
Harvard T.H. Chan School of Public Health: Higher dietary fiber intake in young women may reduce breast cancer risk. 
Maryam S. Farvid, A. Heather Eliassen, Eunyoung Cho, Xiaomei Liao, Wendy Y. Chen, Walter C. Willett: Dietary Fiber Intake in Young Adults and Breast Cancer Risk. PEDIATRICS Volume 137, number 3, March 2016:e 20151226

Kapcsolódó cikkek
Az emlőrák jellemzői, típusai
A nők leggyakoribb daganatos betegségének statisztikai mutatóit, a korai stádiumú (időben felfedezett) és az áttétes (későn felfedezett) emlőrák jellemzőit, illetve leggyakoribb...
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül...
Az emlőrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat az életmód-tanácsokat, melyek segíthetnek elkerülni, hogy az emlőrák áldozatai legyünk. Itt beszélünk az emlő önvizsgálatának, illetve az emlő...
Az emlőrák kezelése
A már diagnosztizált korai, illetve késői stádiumú emlőrák kezelését foglaljuk össze. Az emlőtumor műtéti eltávolításának különböző típusai mellett külön kitérünk...
Az emlőrák tünetei, a diagnózis felállítása
Az emlőrák (önvizsgálattal is felfedezhető) klinikai tüneteit, az emlőn szemmel látható elváltozásokat foglaltuk össze. Olvashatunk a diagnózis felállításához, illetve...
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Tudnivalók a glikémiás indexről
A glikémiás index (GI) egy viszonyszám, amely azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszint-emelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a szőlőcukor (glukóz)...