Miért kerülendők a cukrozott üdítőitalok?

Egy svéd tanulmány szerint a napi kettőnél több (cukrozott) üdítőital emeli a férfiak szívelégtelenségének kockázatát.
2015. 12. 08.

A Heart című folyóiratban nemrég megjelent svéd vizsgálat eredményei ismételten igazolták, hogy a cukrozott üdítőitalokat fogyasztó személyeknél - jelen vizsgálatban férfiakban - emelkedik a szívelégtelenség kockázata.

A szívelégtelenség jól ismert kockázati faktorai az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, de ezek csak részben magyarázzák meg az érelmeszesedéses lerakódásokat és a szív struktúrájának és funkcióinak gyengülését. Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért viszont jelentős mértékben felelősek a táplálkozási szokások.

Honnan származik a sok cukor?

Mára már széles körben elfogadott, hogy a cukrozott italok – akár kis mennyiségű - rendszeres fogyasztása 30%-kal emelheti a szív-ér rendszeri betegségek számát, mint azt a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) több tízezres mintán végzett megfigyelései alapján megállapította. Dr. Quanhe Yang (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA) és munkatársai szerint az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság, a napi energiamennyiség 14-15%-át a hozzáadott cukrokból nyeri, amelynek jelentős része a cukrozott üdítőitalokból, kisebb része desszertekből, gyümölcsitalokból, cukorkákból ered.


Ha a felvett energiamennyiség 10-25%-a származik a hozzáadott cukrokból, akkor a szív-ér rendszeri halálozás kockázata 30%-kal emelkedik, amennyiben viszont a hozzáadott cukrok aránya 25% felett van, akkor jelentős a várható szív-ér rendszeri halálozás arányának a növekedése.

 

Svéd eredmények

A legújabb svéd vizsgálatban több mint 42 000 olyan felnőtt (45 és 79 év közötti) férfi szerepelt, akik napi legalább két cukrozott üdítőitalt fogyasztottak rendszeresen. Az adatok a svéd Cohort of Swedish Men (COSM) regiszterből származtak. A férfiakkal 1997-ben kérdőíveket töltettek ki, amelyek a táplálkozással, fizikai aktivitással, életmóddal kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak. Egy italnak a 200 ml-nyi mennyiséget nevezték, a tiszta gyümölcsitalokat nem vették számításba. A vizsgálatban résztvevő férfiakat átlagosan 11,7 évig tudták követni, melynek során 4113 eseményt jegyeztek fel: ebben 3604 kórházi felvétel és 509 halál szerepelt. Az eredmények értékelésekor jelentős összefüggést állapítottak meg a szívelégtelenség kockázatának növekedése és a naponta elfogyasztott kettő, vagy több üdítőital elfogyasztása között az üdítőket nem fogyasztókhoz képest. Egyéb italok fogyasztásával, a dohányzással, a túlsúllyal és a 65 év feletti életkorral nem találtak jelentős összefüggést.

 

A kutatás eredményeinek értékelhetősége

A svéd megfigyeléses tanulmánynak a szerzők szerint is jócskán vannak korlátai: például a megkérdezettek maguk válaszoltak a táplálkozásukkal kapcsolatos kérdésekre, nem gyűjtöttek egyszerű biomarkareket sem (pl. vérnyomás, vércukor, inzulin), és ok-okozati összefüggés nehezen állapítható meg. A vizsgálat eredményeit nem lehet alkalmazni más országok más életkorú populációira, és nőkre sem. Ugyanakkor megállapították, hogy a cukrozott italok fogyasztásának gyakorlata Svédországban kb. megegyezik a többi európai országéval, de mindenesetre kisebb, mint az USA-ban.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek (a szív-ér rendszeri betegségek, a cukorbetegség, egyes ráktípusok, az időskori elbutulás, ill. egyes szembetegségek) megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Fotó: pexels.com

 

Forrás: Orvostovábbképző Szemle
Rahman I, Wolk A, Larsson SC. The relationship between sweetened beverage consumption and risk of heart failure in men. Heart. Published online November 2, 2015; DOI:10.1136/heartjnl-2015-307542. 

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk. Hányszor együnk egy nap? Miért fontos, hogy...
A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására
Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire...
Túl sok cukrot fogyasztunk
Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Tudnivalók a cukoralkoholokról
Napjainkban a változatos táplálkozás megvalósítása jóval könnyebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Mára már egy-egy élelmiszercsoporton belül is igen széles a termékválaszték...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...
Tudnivalók a különböző mézfajtákról
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig....
Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi...
A legtöbben nem ivóvízhez, hanem ásványvízhez nyúlnak, mikor vizet szeretnének inni. Az éttermekben, kávézókban is ásványvizet szolgálnak fel víz gyanánt, így fontos,...