Sokat ül? Fél óránként mozduljon meg!

Az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association, ADA) frissítette a cukorbetegek számára kiadott, rendszeres fizikai aktivitásról szóló átfogó iránymutatását.
2016. 11. 11.

Ne üljön fél óránál többet egyszerre!

A frissített ajánlás legfontosabb iránymutatása, hogy hosszabb ülő tevékenység - mint például számítógép előtti munkavégzés, hosszabb megbeszélés, tárgyalás, TV nézés - esetén 30 percenként javasolt három vagy több perces könnyű fizikai aktivitás – mint például gyaloglás, lábkinyújtás, nyújtózkodás – végzése annak érdekében, hogy javuljon a cukoranyagcsere, elsősorban 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ez jelentős módosulás a Szövetség korábbi ajánlásához képest, ahol az ülő tevékenységnél még 90 percenként javasolta a fizikai aktivitás beiktatását.

 

Miért nem jó sokat ülni?

Az ülő tevékenység elősegíti számos betegség, köztük a cukorbetegség, kialakulását, valamint rontja a kezelés hatékonyságát. Tanulmányok mutatják, hogy a hosszabb inaktivitás 30 percenkénti megszakítása rövid mozgással – három vagy több perces felállással, illetve könnyű mozgással – javítja a cukoranyagcserét.

 

Mi számít könnyű mozgásnak?

Például:

  • lábemelés, illetve –nyújtás,
  • a felsőtest nyújtása,
  • forgószékkel történő forgás,
  • törzsfordítás,
  • oldalra dőlések,
  • helybenjárás.
A fizikai aktivitás javítja a cukoranyagcserét azon embereknél, akik ülő munkát végeznek, túlsúlyosak, illetve akiknél nehézségbe ütközik a vércukorszint egészséges szinten tartása.

Jelen iránymutatás célja felhívni mindenki figyelmét, hogy napközben rendszeresen – legalább 30 percenként – mozogjon, ezzel javítva a vércukor-menedzsmentet. Fontos, hogy ezen napközbeni mozgásnak a cukorbetegeknek az ajánlott általános rendszeres fizikai aktivitáson felül kell megvalósulnia.

 

Van-e különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek számára ajánlott mozgás között?

Az irányelv specifikus ajánlásokat tartalmaz 1-es és 2-es típusú cukorbetegek számára. 2-es típusú cukorbetegségben az anaerob mozgás segíti a vércukorszint-menedzsmentet, hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti a szív-ér rendszeri kockázatokat. A hajlékonyságot és egyensúlyt javító mozgásformák szintén hasznosak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, különösen az idősebbek számára. Az aerob mozgást és rezisztencia edzést tartalmazó rendszeres fizikai aktivitás egészségügyileg kiemelt jelentőséggel bír az 1-es típusú cukorbetegeknek is azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a szív-ér rendszeri egészséget, valamint izomerőt.

 

Kardio-mozgás, izomerősítés, nyújtás és egyensúlyjavítás

Az irányelv általános fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásai megegyeznek a korábbi ajánlásokkal: így heti 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású kardio mozgás, esetleg egyes pácienseknél magas intenzitású intervall mozgás, valamint a heti 2x, de inkább 3x végzett rezisztencia edzés szükséges.

Az ajánlás ezen túlmenően minden 40 év feletti, illetve neuropátiás* páciens számára ajánlja a rendszeres egyensúlyjavító edzést, valamint a nyújtást is. (*neuropátia = idegbántalom, ideggyengeség)

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a cukorbetegség kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.


Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Fotó: shutterstock.com

Forrás:

Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association, Diabetes Care 2016;39:2065–2079. 

Magyar Életmód Orvostani Társaság.  

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
A cukorbetegség világnapja - november 14.
A cukorbetegség világnapját Frederick Banting születésnapján ünnepeljük. Kollegáival együtt ő azonosította az inzulint.
A mozgáshiány életveszélyes lehet
A mozgáshiány miatt évente félmillió európai ember hal meg, és a következtében kialakuló állapotok, betegségek, több mint 80 milliárd euróba kerülnek a kormányoknak.
A sok ülés megbetegíthet, de van megoldás
A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (kóros elhízás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség,...
Ha nincs időnk sportolni
Rohanó életünkben meglehetősen nehéz időt szakítani a rendszeres - akár mindennapos – testmozgásra. Apró életmódbeli praktikákkal azonban tudjuk fokozni a fizikai aktivitási...
Testmozgás 1-es típusú cukorbetegség esetén
1-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés alapja az inzulinadagolás, az étrend és a fizikai aktivitás összehangolása. A megfelelő és rendszeres testmozgás segíthet az...
Testmozgás 2-es típusú cukorbetegség esetén
A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször elhízás, túlsúly talaján alakul ki, ráadásul lappangva. Sokszor csak akkor kerül felismerésre, amikor már szövődmények is kialakultak....
A 2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi eltérése a hasi elhízás, és az ennek következtében kialakuló csökkent...