Aki továbbtanul, tovább él?

A Budapesten élők és a magasabban képzettek számíthatnak hosszabb életre - derült ki a friss KSH jelentésből. A megfelelő életmód azonban további évekkel növelheti a várható élettartamot.
2016. 05. 10.

A magyarországi népességfogyás részben a magas halálozás következménye, az unió ötödik legkedvezőtlenebb halálozási rátája a magyar – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványából.

 

Néhány adat a halálozások, születések kapcsán


• A halálozások száma az utóbbi évtizedekben alapvetően csökkenő trendet mutatott. 2014-ben 126 ezren haltak meg. 2015-ben kedvezőtlen fordulat történt: az előző évhez képest 4,2%-kal több (131 600) lakos hunyt el, ami az elmúlt hét év legnagyobb halálozási értéke.
• A csecsemőhalandóság az eddigi legalacsonyabb volt a hazai népmozgalmi statisztika történetében (380 fő).
• 2015-ben gyorsult a népességcsökkenés üteme, 32 600 fővel csökkent a lakosság száma az előző évhez képest.
• A halálozások száma 39 900 fővel haladta meg a születésekét (91 700 fő), a fogyást a 7300 fős nemzetközi vándorlási többlet csupán mérsékelni tudta.

 

A Budapesten élők számíthatnak a leghosszabb életre.

 

A fenti eredmény a 2014-es adatokból olvasható ki. A budapesti férfiak az átlagnál 2 évvel, a nők 1 évvel, az Észak-Magyarországon élőknél pedig 4,4, illetve 2,5 évvel élnek tovább. Hasonló különbség van a falusi - különösen az ezernél kisebb lélekszámú települések esetében - és a fővárosi életkilátások között.

 

A várható élettartamot a lakóhelynél is sokkal erősebben befolyásolja a legmagasabb iskolai végzettség.

 

Az alapfokú végzettséggel rendelkező férfiak esetében a születéskor várható átlagos élettartam 65,3, a nők esetében 75,7 év, a felsőfokú végzettségűeknél a várható átlagos élettartam magasabb mind férfiaknál, mind a nőknél. Előbbi csoportnál 77,2, míg utóbbinál 81,3 év. 2013-ban az alapfokú és a felsőfokú végzettségűek várható élettartamának különbsége átlagosan 8,4 év volt: a férfiak esetében 11,9, míg a nőknél 5,6 év. Az olló valamelyest zárult 2007 óta a férfiaknál, hiszen akkor a különbség még elérte a 14 évet – összegezte a KSH.

 

A legtöbb rokkantságot a stroke okozza.

 

A 2014-ben meghalt 126 ezer ember felének keringési betegség okozta a halálát. A keringési halálozások ötöde (12 390 eset) agyi érbetegség miatt következett be. Az agyi érbetegségek miatt bekövetkezett halálozásban az uniós rangsor utolsó negyedének elején állunk.


A megelőzés kiemelten fontos egyéni és társadalmi feladat, mivel az agyi érbetegségek után a betegek egyik harmada meghal, másik harmada a súlyos maradványtünetek miatt rehabilitációra vagy állandó ellátásra szorul, ez az emberi vonatkozások mellett nagy anyagi terhet rak az egyénre, a családokra és a társadalomra is.

 

Mit tehet a stroke ellen?

 

A stroke elsődleges kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a dohányzás. A koleszterinszintet csökkentő étrend, a rendszeres testmozgás bizonyítottan védő hatású. A dohányzást legjobb el sem kezdeni, de soha nem késő abbahagyni! Ismert cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén feltétlenül szükséges a betegség gondos karbantartása, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő és csökkentő ételekről ide kattintva olvashat bővebben.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Forrás:
Miért hal korán a magyar? 
Központi Statisztikai Hivatal: MAGYARORSZÁG, 2015. Budapest, 2016. 

 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
2015 a stroke megelőzésének éve
Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
A statisztikák tükröt tartanak elénk
A magyar lakosság halálozási statisztikáját a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú tumorok vezetik. Hogyan állunk a világhoz, és azon belül Európához...
Betegségkörkép Magyarországon
Listavezetők vagyunk, negatív értelemben. Ugyanis Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben Európában, nálunk van a legtöbb öngyilkos és a legtöbb elhízott...
Mit, mennyit és hogyan érdemes sportolnunk?
Az elmúlt évek, évtizedek kutatásai bizonyították, hogy rendszeres testmozgás hatására javul a szervek, szövetek, sejtek oxigénellátása, kedvezően változik működése....
3,5 millió ember él magas vérnyomással
Ma Magyarországon 3,5 millió ember küzd magas vérnyomással, akik közül csak kevesen ismerik a kockázatokat, valószínűleg ezért is eredménytelen gyakran a kezelés.
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.