Immunerősítés a konyhából
Az őszi-téli hónapokban, amikor a meghűléses betegségek, influenzajárványok sok embert levesznek a lábukról, fontos, hogy kiemelten foglalkozzunk szervezetünk...
Szerző:
2015-05-15
Körtés-mandulás joghurt feketecsokoládé-reszelékkel
A fekete csokoládé és a kakaó nagy mennyiségben tartalmazza a többek között a szív és az erek számára jótékony hatású flavonoidokat (flavonolokat), ezáltal...
Szerző:
2014-07-28
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs...
Szerző:
2014-07-28
Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással
A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé...
Szerző:
2014-07-28
Almás sárgarépasaláta lenmagolajjal
A fitonutrienseket tartalmazó növényi táplálékok fogyasztása hozzájárul többek között a keringési, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és...
Szerző:
2014-07-25
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének...
Szerző:
2014-07-25
Teljes kiőrlésű tortilla mozzarellával, friss zöldségekkel
A nagy élelmirost-tartalmú gabonafélék, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a barnarizs rendszeres fogyasztása...
Szerző:
2014-07-25
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb...
Szerző:
2014-07-24
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész
A megfelelő étrend kialakítása a napi rohanásban vagy éppen a hétvégi lazítás közben néha nehézségeket jelenthet, de ha tudjuk, mit mivel tudunk helyettesíteni, akkor...
Szerző:
2013-10-06
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 1. rész
Megvizsgáltuk, hogy a gyakorlatban átlagosan, persze némi túlzással élve, mennyit fogyaszt el egy irodai munkát végző ember egy átlagos hétköznap és egy vasárnap...
Szerző:
2013-10-06
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar...
Szerző:
2013-10-04
Gyomorrontás elsősegély
A gyomorrontás mindenki életében legalább egyszer előfordul. Gyakran tapasztalhatjuk túlevést követően, egy romlott étel elfogyasztása vagy akár egy átmulatott éjszaka...
Szerző:
2013-10-04
Egészséges tízóraik és uzsonnák
Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de...
Szerző:
2013-10-04
Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat és kiváltó tényezőinek skálája végtelen: ez a táplálékallergia. A táplálék-allergia a szervezet egy/vagy több...
Szerző:
2013-10-03
Puffadás – lehetséges okai és étrendi kezelése
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt,...
Szerző:
2013-10-03
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média...
Szerző:
2013-10-03
Az Ornish-étrend bemutatása
Az Ornish-diéta vagy inkább –étrend sokak fejében talán csak úgy él, mint egy újabb fogyókúrás módszer, holott nem erről szól. Egy átfogó életmódprogram szerves része...
Szerző:
2013-10-03
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A...
Szerző:
2013-10-02
Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó...
Szerző:
2013-10-02
Az étrend-összeállítás és -átalakítás alapelvei
A személyre szabott étrend összeállítása, amely számos tényezőt, mint az egyén részletes tápláltsági állapotát vagy egyéni preferenciáit is figyelembe veszi, szakmai...
Szerző:
2013-10-02
Sócsökkentő praktikák
A magasvérnyomás kezelésében az étrend is kiemelt szereppel bír. A nátrium, amely a konyhasó egyik összetevője, vízvisszatartó hatása révén fokozza a vérnyomást, ezzel...
Szerző:
2013-10-02
Várandósság, szoptatás
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya speciális tápanyagszükséglettel rendelkezik, így különös figyelmet kell fordítania táplálkozására. Életmódja...
Szerző:
2013-10-02
Mit kell tudni a különféle sütési technikákról?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre...
Szerző:
2013-10-01
Ajánlott sűrítési módok
A magyar konyhában hagyományos sűrítési mód a rántás, azonban ez felesleges zsiradék- és lisztmennyiséggel teszi energiadúsabbá a főzelékeket, leveseket, mártásokat,...
Szerző:
2013-10-01
Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Szerző:
2013-10-01
Az ételek tartósításának módjai
Ha nyáron sok a termés vagy csak szeretnénk későbbre eltenni a felesleges mennyiségű ételt, számos megoldás közül választhatunk. Nem mindegyik veszélytelen, ezért...
Szerző:
2013-10-01
Tudnivalók a tojással készült ételekről
Mivel a tojás a külsejére tapadt szennyeződések vagy a belsejébe jutott kórokozók (pl. szalmonella) miatt élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes nyersanyagnak...
Szerző:
2013-10-01